Sešity pro potěšení

Od 6 let

Sešity mají široké využití a ještě udělají radost. Děti je využívají na deníčky či památníčky. Lze do nich nalepit vytištěné fotky a udělat z něj fotoalbum. Jsou skvělým originálním handmade dárkem. Kdysi jsem dala jeden ze sešitů vyrobených na rukodělném kroužku kamarádce a ona byla nadšená, že si do něj bude psát oblíbené recepty. Možností využití je tedy hromada.

Co budeme potřebovat:

Hotový pomalovaný výkres A4, návod najdete zde:

Černý centropen či fix


Měkký papír A4 na výplň sešitu 


Tlustší jehla


Nůžky

Bavlnka nebo silnější nit

1. Obal sešitu

Nabarvený, usušený a vylisovaný papír přeložte na polovinu. Dětem připravte správnou stranu (přední stranu sešitu). A nechte je centropenem nakreslit obrázky. Mohou to být květiny, stromy, vločky, zvířata, srdíčka apod. Děti si s tím vždy dobře poradí.

2. Příprava výplně - možnosti

Na výplň sešitu lze použít kromě klasického bílého i nějaký zajímavý papír, třeba nažloutlý s patinou nebo barevný. Samozřejmě se hodí spíš světlé barvy.

My dětem dáváme do sešitu většinou tak 6 papírů A4. Můžete zkusit i více, ale dá to zabrat u sešívání. Papíry přehněte na polovinu. Pokud jste použili 6 papírů, vznikne sešit s 12 listy.

3. Příprava výplně - sestřihnutí okraje

Na okraji (strana, co se otvírá) odstřihněte přibližně 0,5 až 1cm, aby vám papír nevyčuhoval z obalu sešitu. Můžete dětem pomoci nebo si mohou odstřihnout samy, ale po jednotlivých papírech. Ti mladší budou určitě potřebovat narýsovat pomocnou čáru.

4. Sešití - příprava

Sešití sešitu je sice na vás, ale nezabere to víc než pár minut. Připravený pokreslený a přeložený obal sešitu znovu rozevřete. Položte obrázkem dolů. Přeložené papíry na výplň také rozevřete a položte na připravený obal sešitu.

5. Sešití - krok 1

Navlečte si bavlnku. Začněte cca. ve 3/4 hřbetu zevnitř. Nechte si tam delší konec, který budete potřebovat na finální svázání.

6. Sešití - krok 2

Pokračuje ve 1/4 hřbetu zpět dovnitř.

6. Sešití - krok 3

A tento postup třikrát zopakujte.

7. Sešití - krok 4

Šití ukončete v 1/4 hřbetu a nechte si opět delší konec na finální svázání.

6. Sešití - krok 5

Dva konce, které vám zbyly, pevně svažte k sobě až u hřbetu sešitu. Udělejte uzel. Přebytečnou nit na obou koncích ustřihněte.

Hotovo! Sešit je na světě!

Rychloverze sešitu

Pokud potřebujete vyrobit větší množství sešitů, tak jako třeba my se synem pro skautskou skupinu, místo malování barvami, použijte jednoduše na obal sešitu barevný papír. Další postup je již identický.

Tento příspěvek pro Vás připravily Gábina Rieger a Zuzka Špitzerová, lektorky rukodělného kroužku při Soukromé základní škole a mateřské škole Adélce.