Zimní kouzlení s inkoustem

Pro všechny věkové kategorie

Taky vás jako děti bavilo zmizíkovat kaňky? Tahle technika využívá vlastností inkoustu a nabízí možnost obráceného malování zmizíkem v inkoustové ploše.

Tohle je moje oblíbená technika, pro někoho nic objevného, pro někoho možná nová inspirace. Každopadně teď je ten pravý čas si tuhle techniku s dětmi vyzkoušet.

Aktivita je to vhodná pro všechny věkové kategorie, mladším můžete připravit barevnou plochu sami, starší si v pohodě poradí s celým procesem.

Co budeme potřebovat:

bílé čtvrtky

modrý inkoust do plnících per

(silnější) štětec

zmizík

sůl

případně tuše, fixy, vystřižené tvary z bílého papíru apod...

1. Připravte si plochu

Nejprve pokryjte plochu čtvrtky inkoustem. Ujistěte se, že je to inkoust pro plnící pera a ne tuš, nebo třeba inkoust na razítka. Ty by se zmizíkem nereagovali.

Můžete pokrýt celou plochu nebo si namalovat větší či menší obdélníky či jiné obrazce...

2. Sůl

Do vlhkého modrého podkladu můžete nasypat lžičkou či prsty zrnka soli. Ta do sebe natáhne vlhkost včetně barvy a vytvoří krásně - jakoby ledové - efekty.

Tohle je mezistupeň, který není nutný. Určitě ale doporučuji si alespoň jednou vyzkoušet, je to hezký doplňující efekt.

3. Obrácené malování

Teď přichází na řadu zmizík - v papírnictví seženete někdy i dva rozměry hrotu, tak můžete experimentovat a kombinovat. Jednoduše kreslete v ploše a dívejte se, jak barva mizí. Je to docelá magické a uklidňující - a to nejen pro děti 🙂

Dejte dětem volnost a nechte je experimentovat. Uvidíte, jak si poradí...

4. Dotváření

Obrázek můžete dotvořit třeba vystřiženými tvary z papíru (my si vystřihli vločky), nebo dětem nabídněte ještě černý fix nebo tuše. Platí ale, že v jednoduchosti je krása a u téhle techniky je škoda to překominovat.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.