Na vlnách vlny: Obrázky plné barev a fantazie

Od 6 let

Ještě jste nevyzkoušeli tvoření z vlny? Dlouhé zimní večery jsou k tomu ideální. Vlna je příjemný přírodní materiál. Zakoupit lze v krásných odstínech všemožných barev. Děti se k vlně velmi rády vrací a z tvoření mají vždy radost. Určitě se vyplatí zainvestovat a pořídit si základní potřeby k tvoření technikou suchého filcování.

Pro začátek si můžete s dětmi vyzkoušet ufilcovat obrázek, kde si pohrajete s barvami a dáte prostor fantazii, získáte zkušenost a cit pro tento materiál a výsledek v podstatě nemůže zklamat. Vzniklé umělecké dílko poslouží třeba jako originální vánoční dárek.

Co budeme potřebovat na obrázek:

filcovací jehly – balení obsahující různé jemnosti

ovčí vlna česaná – mix barev

filc – obdélníky např. 22cm x 20cm

molitanovou podložku - např. 25cm x 25cm x 5cm

Co budeme potřebovat na zavěšení:

provázek či bavlnka

jehla na šití s dostatečně velkým okem na provázek a bavlnku

zajímavý klacík – my použili klacíky od řeky

1. Příprava

Nejprve nechte děti, ať si prohlédnou materiál, se kterým budou pracovat. Na stůl připravte podložku z molitanu. Na ni si děti položí obdélník z filcu, na něj budou z vlny vytvářet obrázek. Vedle si mohou připravit základní barvy, ze kterých chtějí tvořit. Většinou však začnou improvizovat a vybírají další a další barvy.

2. Filcování

Z vlny si odeberte tenký kousek a ten pak zapichováním jehlou přifilcovávejte k filcovému obdélníku položenému na podložce. A dále vrstvěte další spíše tenčí vrstvy vlny podle své chuti. Vrstvení tenkých vrstev vlny dělá moc pěkné efekty.

Vlna lze natvarovat podle potřeby např. i do kruhu, oválu apod. Na začátku je lepší použít hrubší jehlu. Nakonec zahlaďte obrázek jemnou

jehlou.

3. Filcování

Filc s obrázkem průběžně zvedejte z podložky, aby se Vám na ni nepřifilcoval.

Je dobré upozornit děti, že je třeba se na práci soustředit. Dávat si pozor na prsty, aby se do nich nepíchly. A také je třeba být při práci jemný, aby se filcovací jehla nezlomila.

4. Zavěšení

Vzniklý obrázek připevněte ke klacíku pomocí jehly a bavlnky. Nakonec udělejte z provázku i šňůrku na zavěšení.

Přejeme příjemné „vlnění“!

Tento příspěvek pro Vás připravily Gabriela Rieger a Zuzka Špitzerová, lektorky rukodělného kroužku

při Soukromé základní škole a mateřské škole Adélce.