Velikonoční tvoření pro prcky 6x jinak

Pro děti 2 - 4 let

Velikonoce nemusí být jen o pomlázce a obtiskách na vajíčka. Vyzkoušejte velikonočně laděné výtvarné techniky, které vám zkrátí čekání na beránka.

Vyzkoušet je můžete s batolaty (my tvořili s 18 měsíčním synkem), ale zabaví i starší sourozence.

1. Vajíčková tiskátka

Pokud máte doma plastová vajíčka (hodí se i na jiné velikonoční aktivity), můžete je využít jako tiskátka. (Pokud je nemáte, použít můžete třeba roličky od toaletního papíru).

Ze čtvrtky si vystřihněte vejce, nebo můžete jako my použít šablonu, která na velké čtvrtce vytvoří kontury a i menší dítě může tiskat bez ohledu na okraje.

Namáčejte poloviny vajíček do barvy a vytvářejte vzory (starší děti mohou z koleček vytvářet ornamenty, pro mladší bude důležité hlavně experimentování s barvou a otiskáváním).

2. Tiskátka z bambulek

Podobně jako u předchozí aktivity můžete použít buď vystřižené vejce nebo jiný tvar, nebo tiskat uvnitř šablonky.

Jako tiskátko použijte různě velké bambulky, které krásně nasají barvu a dělají pěkné kulaté otisky i při opakovaném použití.

Doporučuji chytit bambulky do kolíčků, bude se vám s nimi lépe manipulovat a taky ruce zůstanou čistší.

Nechte děti experimentovat, tiskat, malovat a míchat barvy.

3. Vajíčkové cestičky jako od Pollocka

I úplně nejmenší mohou vytvářet abstraktní vzory jako od Jacksona Pollocka :).

Potřebovat budete barvy (temperové nebo prstovky), plastové nebo vařené vajíčko, krabici velikosti čtvrtky a hlavně zásobu papírů, protože u jednoho obrázku určitě nezůstane 🙂

Papír umisťte na dno krabice, nakapejte kapky barvy a nechte vajíčko cestovat ze strany na stranu tak, aby vytvářelo ze skvrn "cestičky". Vzniklý vzorovaný papír můžete použít pro další tvoření (stříhat, lepit..).

(Tip pro práci s plastovým vajíčkem - samotné vejce je poměrně lehké, tak do něho doporučuji vložit něco na zatížení. Bude se s ním pak lépe pracovat).

4. Pěnové mramorování

Tohle je zábava a ještě to většinou pěkně vypadá! Jen pak budete vonět jako váš čerstvě oholený tatínek (v našem případě děda 😉 )

Na dno nádobky (plech, větší miska..) nastříkejte pěnu na holení, nakapejte pár kapek barev (tuš, tempera, prstovky nebo potravinářské..), špejlí pěkně promíchejte, aby vznikl zajímavý mramorovaný vzor a obtiskněte do toho papírové vajíčko.

Přebytečnou pěnu setřete kartonem (nebo ještě lépe starou kreditkou), na vajíčku by mělo zůstat už jen efektní barevné mramorování.

Tip: Až skončíte s tvořením, můžete v pěně kreslit prsty nebo si v ní pohrát třeba s auty a bagry! 🙂 (doporučuju ale pouze případě, že použijete dobře smývatelné barvy, třeba přírodní prstovky, jako my)

5. Nejjednodušší vitráž

Úplně nejjednodušší způsob (i pro úplné mrňousky), jak si vyrobit ozdobu do okna nebo na jarní větvičky.

Potřebujete barevné papíry, ideálně průhledné, kousky mašliček nebo barevných nitek, kolečka z děrovačky, konfety nebo co vás dalšího napadne.. Prcky baví stříhat malé kousky i děrovat děrovačkou, tak je zapojte do procesu co nejvíce.

Všechno to vložte do laminovací fólie a opatrně zalaminujte. Pak už jen vystříhejte tvary (vajíčka, kytky, motýly apod..) a nalepte na okno nebo pověste na větývky ven.

6. Batikovaná vajíčka

Poslední tip můžete vyzkoušet úplně kdykoliv, určitě ne jen o Velikonocích. My si takhle ale ozdobili papíry, které použijeme na velikonoční přání.

Potřebujete tekuté barvy (my používali potravinářské, ale poslouží i vodovky, nebo anilinky budou vypadat skvěle!), štětce, kapátka a filtrační papír - třeba z filtru na kávu. Pokud nemáte, zkuste to s obyčejným papírovým ubrouskem 🙂 .

Filtr si podložte nejlépe vrstvou kuchyňských utěrek nebo novinami a pak už jen zkoušejte zapouštět barvy pomocí kapátka, štětce nebo špejle.

Tip: pokud máte sypké potravinářské barvy, můžete na mokrý podklad nasypat trošku barevného prášku. Bude dělat zajímavé batikované efekty. 😉