Na vlnách vlny: Vánoční ozdoby

od 6 let

Snad každý rok chtějí děti na našem rukodělném kroužku filcovat vánoční ozdoby. Je to takový náš „evergreen“, co se prostě neomrzí. Pustíme si vánoční koledy, zápálíme vonnou svíčku a filcujeme. Občas je i delší dobu ticho.

Co budeme potřebovat:

filcovací jehla

ovčí vlna česaná mix barev

molitanová podložka na filcovaní (min. tloušťka 5 cm)

vykrajovací formičky na cukroví, např. hvězda, srdce

bavlnka - my používáme zlatou nebo stříbrnou, ale můžete jakoukoli podle svého vkusu

1. Příprava

Vykrajovací formičku na cukroví si položte na filcovací podložku. Odeberte dostatečné množství vlny v jedné barvě nebo smíchejte více barev a vložte jej do formičky.

2. Filcování ozdoby

Začněte filcovat vlnu ve formičce tak, že zapichujete jehlu do vlny (jeden vpich vedle druhého). Chce to trpělivost. Díky speciální filcovací jehle se vlákna vlny propletou. Tím se vlna plstí, spojuje. Postupně vzniká ve formičce pevný tvar.

3. Oddělování od podložky a otáčení

Pravidelně filcovanou ozdobu oddělujte od podložky, aby se na ni nepřichytila (nepřifilcovala). Při tom ozdobu otáčejte a filcujte z obou stran.

4. Filcování ozdoby - dokončení

Filcujte i do krajů, aby se ufilcoval správný tvar podle formičky. Pokud je vznikající tvar někde příliš tenký, přidejte další vlnu (přidávejte v tenkých

vrstvách). Hotová ozdoba by měla být poměrně tvrdá a pevná, cca. 3 až 4 mm tlustá. Na úplné dokončení použijte jemnou filcovací jehlu.

5. Zdobení bavlnkou - příprava

Vyberte si bavlnku, kterou chcete ozdobu okrášlit a jednoduše s ní ozdobu obmotejte. Začněte obmotávat tam, kde chcete mít očko na zavěšení. A na tom místě si nechte delší kus bavlnky neomotaný - volný.

6. Zdobení bavlnkou - dokončení

Při omotávání bavlnku příliš neutahujte. Až budete s výsledkem spokojeni, tak se s bavlnkou vraťte na místo, kde jste začali. A tam i s ponecháním rezervy na očko ustřihněte.

7. Vytvoření očka na zavěšení

Zbyly tedy dva konce bavlnky. Nejprve z nich udělejte jeden uzlík přímo u ozdoby, aby se zdobení nerozmotávalo.

A na úplném konci uděláte ještě jeden uzlík tak, aby vzniklo očko na zavěšení.

A je hotovo...

Vzniklé ozdoby můžete zavěsit na stromeček či větvičku. Lze s nimi ozdobit dárky. Hezky vypadají i na adventním věnci nebo na adventním "prkýnku", jak to vidíte na našem obrázku.

Užijte si pohodovou atmosféru při adventním „vlnění“!

Tento příspěvek pro Vás připravily Gábina Rieger a Zuzka Špitzerová, lektorky rukodělného kroužku při Soukromé základní škole a mateřské škole Adélce.