Co se skrývá pod zemí

Pro všechny věkové kategorie

Před časem jsem mezi knihami objevila svůj poklad z dětství - Matičku Zemi. Je to krásná - snad sto let stará - knížka o přírodě, kde je krásně nakresleno, jak se Země na jaře probouzí k životu, květinky se budí, trávy raší, brouci vylézají na povrch.

Tak jsme si se synem namalovali, jak to vypadá pod zemí. Inspirací nám byl i oblíbený obrázek z knížky "Velká kniha sněhu a ledu", kde pod zemí spí jeho milovaní jezevci. Je to hodně tvořivá aktivita, která rozvíjí představivost (a dospělým určitě připomene Rorschachův test).

Hezké je také začít malou relaxací, zavřít si oči a představit si, že jsme spící zvíře pod zemí, chvíli odpočívat, představovat si, jak to tam vypadá. A pak si představit, jak nás jaro volá ven, pomalu se protáhnout, otevřít oči a pustit se do tvoření. 🙂

IMG_20210224_190321718

Co budeme potřebovat:

velká čtvrtka nebo balicí papír

temperové nebo prstové barvy

provázek

nůžky

barevné papíry

fixy

lepidlo

1. Barevné provázky

Provázek si ustřihneme asi na rozpětí paží a namočíme do barvy.

Papír si přehneme na půl a barevný provázek poskládáme na papír tak, aby kousek vyčníval.

Můžeme takhle použít provázků víc - různě barevných. Můžeme na čtvrtku také namalovat jen tak různé skvrny.

2.Čarujeme

Papír přeložíme a přitlačíme na barvu i provázky, aby se obtiskly a vyčnívající konce pak pomalu vytáhneme. Tím vzniknou různé klikaté čáry, ve kterých můžeme hledat tvary kořenů, cestičky a nory zvířat, které můžeme dál domalovat.

3. Podzemní obyvatelé

Než barvy uschnou, nakreslíme si na barevné papíry různé živočichy, které pak umístíme do skulin, nor a cestiček. Nebo můžete hledat tvary zvířat ve skvrnách a ty domalovávat.

My jsme zkombinovali obě varianty a ještě obrázek oživili oblíbenými figurkami zvířátek.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.