Tři cestovní hry nejen k moři

Pro všechny věkové kategorie

Loni jsem synkovi brala na dovolenou k moři tematické materiály od Atelieru v lese. Aby se to všechno dobře vešlo do batůžku a zábava byla variabilní a snadno přenosná, vytvořila jsem i cestovní plechovky s aktivitami.

Letos jsem je ještě doplnila o další jednoduchou hru na cesty, tak se o ně s vámi chci podělit. Výroba je snadná, zábava variabilní a balení skladné. Na cesty ideál. 🙂

Co budeme potřebovat:

vytištěné a zalaminované materiály ze souboru Moře

plechové krabičky (Kooh-i-noor v nich má třeba pastelky a vodovky, ale můžete zrecyklovat i jiné podobně velké)

magnetická lepicí folie - bývá ve formě pásku nebo větší A4 nebo A5

lepicí páska - nám se osvědčila pevná a pružná izolační páska pro elektrikáře

kancelářské sponky

klacík

1. Cestovní korálový útes

Jednou z aktivit v souboru Moře je i nalepovací koláž korálového útesu. Mně se líbila myšlenka variability, tak jsem podklad vlepila do plechovky a mořské tvory jsem zespoda podlepila magnetickou folií. Pak už můžete na cestách jednoduše vytvářet scenérie i vymýšlet podmořské příběhy.

Rybičky a mořské tvory jsem zalaminovala už vystřižené a vystřihla je následně tak, aby byl kolem obrázku pevný okraj, díky němuž jsou voděodolné. Stejné obrázky ještě využijete v následující aktivitě.

2. Rybaření

Když už budete mít zalaminované malinké rybky, můžete jim jednoduše přidat očko a zkoušet jemnou motoriku a koordinaci při jejich lovení. U nás je teď období rybaření - synek z každého klacku dělá prut, takže jsem jeden z nich trochu vylepšila a aktivita se to setkala s velkým úspěchem.

Kancelářské sponky jednoduše ohněte cca v půlce a nasuňte na obrázek rybky tak, aby nahoru trčelo (větší či menší) očko.

Z další sponky udělejte háček a připevněte ho páskou ke klacíku, čímž vám vznikne prut. My si udělali háček hned na konci prutu, vy to ale starším dětem můžete ztížit tím, že háček ještě pověsíte na provázek nebo vlasec.

Rybky pak můžete lovit na trávě nebo ve vodě - nám většina plavala na hladině a lovení bylo celkem snadné.

Kdyby se vám chtělo, můžete si samozřejmě vyrobit rybky svoje a větší. Háčky můžete vyrobit i napevno z pevného drátu a přilepit, nám se ale líbila možnost využívat jeden soubor obrázků variablině na několik aktivit.

3. Cestovní puzzle půlky

Zbyla mi ještě jedna krabička, velikostně tak akorát na čtvercové obrázky z aktivity "puzzle půlky".

Podlepila jsem proto zalaminované obrázky magnetickou folií a cestovní varianta byla hotová. 🙂 Krabičku můžete samozřejmě obměňovat a používat na různé puzzle podle nálady.

Blog o tvoření píše, nápady vymýšlí a dělá Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.