Tiskátkové stopy

Pro všechny věkové kategorie

Po delší době, kdy se nám moc nechtělo tvořit, jsme se ještě trochu vrátili do zimy a povídali si doma o tom, jak a kde různá zvířátka tráví zimu, abychom se mohli začít těšit na ty, kteří se teď budou pomalu probouzet ze zimního spánku, anebo vracet z teplých krajin.. A protože jsme ještě vyjeli do hor, kde jsme mohli krásně pozorovat stopy ve sněhu, vyrobili jsme si pak doma sadu tiskátek se zvířecími stopami.

Můžete se inspirovat a vyrobit si tímto způsobem jakákoliv tiskátka. Stopy jsou ale nadčasové a hodí se i na jaro a jarní pozorování zvířat a jejich stopování v blátě a kolem potoků. Zkuste kouknout na materiály "Zvířata v zimě" od Atelieru v lese nebo na pěkné stopy se zvířaty na webu Ani-Muku (ke stažení zdarma).

Co budeme potřebovat:

Tvrdý karton nebo kousky dřevíček

pěnová hmota "moosgummi" (nebo karton)

nůžky

oboustranná páska nebo lepidlo

fixa

razítkovací barva nebo polštářek

1. Obrysy stop

Požadovaný tvar stopy si předkreslete na pěnovou gumu nebo na tvrdý karton. Moosgummi se prodává ve spoustě barev, dá se krásně stříhat nůžkami a její otisk je pěkně hladký.

Pokud pěnovku nemáte nebo nechcete kupovat, poslouží vám i tvrdsí karton, jen počítejte s tím, že se otiskne i se svojí "vlnitou" strukturu a asi vám nevydrží tolik otisků. Ale na pár pokusů určitě poslouží dobře. 🙂

S nejmenšími dětmi klidne zkuste jen pěnovku stříhat na kousky, bude je to bavit. Kousky si posbírejte a vytvořte si razítko s geometrickými tvary...

2. Lepení

Až budete mít hotovo, přilepte si opatrně vystřižené tvary na dřevěný špalíček nebo na kus tvrdého kartonu.

Použít můžete buď obyčejné lepidlo v tyčince, nebo použijte oboustrannou pásku. Ta se hodí hlavně pro práci s nejmenšími dětmi a s drobnými kousky. Nalepením na podklad vám vznikne samolepící plocha, na kterou děti mohou sami pokládat a rovnat kousky a vytvářet tak strukturu nebo motiv.
Oboustranná páska přichytí i droboučké kousky, třeba ptačí stopičky. Jen myslete na to, že vám bude lepit i okolí (takže pak můžete přebytečnou pásku po stranách ještě odříznout).

3. Tiskání

Ve chvíli, kdy vám pěnovka drží pevně na podkladu už máte první tiskátko hotovo a můžete ho vyzkoušet!

Zkuste si udělat stop víc a vytvářet na papíru příběhy jen za pomoci otisků... Kdo koho potkal? Šli spolu nebo došlo ke rvačce? Kam došli?

Poznáte, jakou pohádku jsme se pokusili se synkem pomocí stop zachytit? 🙂

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.