Šumivé čarodějné lektvary

Pro všechny věkové kategorie

Snad všechny děti baví míchat lektvary a tenhle upgrade je určitě nadchne 🙂 Vyzkoušet můžete samozřejmě nejen na čarodějnice.

Ocet (kyselina) a soda (zásada) celkem bouřlivě reagují - vzniká tak voda, octan sodný a oxid uhličitý, který způsobí pěnění a bublání. Když navíc přidáte trochu mycího prostředku, bubliny budou ještě efektnější. 🙂

Co budeme potřebovat:

cokoliv, co se hodí do lektvaru 🙂 (hlína, listí, plody, písek, květinky, kůra...)

soda, ocet

potravinářské barvy (ale nemusí být)

troška (eko) prostředku na mytí nádobí - vytvoří vám pěnu

hrnce, sklenice, čarodějný kotlík 🙂

něco na míchání

1. Základní lektvar

Jako základ si smíchejte lektvar ze sody a trošky vody. Přidávejte podle potřeby "kouzelné" přírodniny.. Tahle část může být pěkně dlouhá - nejlepší je pracovat venku a průběžně hledat, co by se ještě hodilo.

2. Přísady

Můžete přisypat trochu potravinářského barviva a mycího přípravku. Stačí opravdu jen troška pro efekt.

Dobře zamíchejte. 🙂

3. Tajná ingredience

Ve chvíli, kdy máte pocit, že už je téměř hotovo, nalijte do směsi trošku octa - stačí pár lžic.

* Při práci s octem hlavně u malých dětí ale dávejte pozor, aby do něho nemáčely ruce nebo ho nechtěly pít - přeci jen je to dráždivé (platí pak i pro celý lektvar, dávejte pozor, aby prcky nenapadlo to opravdu ochutnávat...)

4. "Var" a bublání

Smícháním sody s octem dojde k reakci, která způsobí vybublání celé směsi. Pokud jste přidali i nějaké barvivo a mydlinky, bude "var" ještě výraznější.

5. Opakujte

Pokud chcete další bublinky, budete si muset namíchat další lektvar - přidáváním další sody nebo octa už reakce nebude taková. Ale doporučuju vyzkoušet si různé barvy, nádobky a hlavně nejrůznější složení.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba kurzy a online tvoření.