Šijeme spacáčky

od 5 let

Šití přináší dětem řadu benefitů. Trénují jemnou motoriku, učí se trpělivosti a víře ve své schopnosti. Rozvijí kreativitu a představivost.



Pro děti je to určitě výzva. Je tedy fajn mít něco, co je poměrně jednoduché, rychlé a výsledek potěší. Vlastní výrobek jim poslouží i nadále ke hraní. Přesně to splňuje spacáček (kapsička) na spaní pro zvířátka, panenky či jiné figurky. Je to ideální věc pro začátečníky.

Co budeme potřebovat:

Filc (různé barvy)


Pravítko


Tužka


Kousek kartonu


Nůžky, entlovací nůžky


Jehla s větším očkem


Bavlnka (různé barvy)

1. Vytvoření šablony

Podle velikosti figurky naměřte velikost obdélníku, který použijete na spacáček. My jsme zvolili 12x20cm. Samozřejmě záleží na velikosti figurky. Stačí vyzkoušet přímo na ní a velikost přízpůsobit. Na velikost, kterou jste zvolili, si udělejte šablonu z kartonu. Namalujte si obdelník na karton a dětí mohou vystřihnout.

2. Vystřižení filcu

Děti si šablonu obyčejnou tužkou obkreslí na filc a pak vystřihnou entlovacími nůžkami. Ty udělají pěkný zoubkovaný efekt.

3. Šití

Pomozte dětem navléknout nit. Na niti jim udělejte uzlík. Přeložte vrchní část spacáku, aby figurka byla přikrytá. V našem případě jsme zvolili 7 cm.

Děti začnou sešívat boky. Podle jejich věku a zkušeností potřebují pomoci. Pokud nemají žádné zkušenosti, je třeba jim vysvětlit postup při šití.


Začněte šití tak, aby uzlík byl schovaný uvnitř spacáku. Poté jim vysvětlete, že střídají zapichování. Když nit vychází z vrchní části, zapichují do vrchní části neboli tam, kde vychází nic. Pokud nit vychází ze zpod, tak zapichují ze zpod. Tento postup střídají.


Stehy by měly být drobné a blízko vedle sebe. Na konci jim opět pomozte s uzlíkem. Stejný postup pak zopakují na druhé straně.

4. A je hotovo!

Jde se do hajan. Sladké sny všem panenkám, zvířátkům a figurkám.

Tento příspěvek pro Vás připravily Gábina Rieger a Zuzka Špitzerová, lektorky rukodělného kroužku při Soukromé základní škole a mateřské škole Adélce.