Pískové obrázky

Pro všechny věkové kategorie

Poslední dobou na mě na internetu několikrát vyskočila reklama na pískové obrázky - samolepící šablonky s barevným pískem a barevnými kamínky. Já na šablonky moc nejsem, raději nechávám dětem volnou ruku..

Musím ale uznat, že sypání písku má něco do sebe a hlavně, děti to moc baví a rozvíjí. A protože je venku pěkně a my hodně času trávíme právě na písku, proč si nevytvořit přírodnější a autentičtější variantu přímo v terénu? Zkuste to taky 🙂

Co budeme potřebovat:

K pískovým obrázkům nepotřebujete nic jiného, než písek, papír (čtvrtku) a lepidlo.. a chuť tvořit ☺️

(Lepidlo stačí v tyčince, ale jde to dobře i s tekutým, jen se může snadněji rozmazat i tam, kam nechcete. A navíc déle schne... Ale zas pojme i hrubší písek, případně i kamínky, pokud chcete experimentovat 🙂 )

1. Lepivý podklad

Na papír si lepidlem "předkreslíte" tvary a obrázky. Můžete vytvářet, co vás napadne - mandaly, zvířátka, květiny nebo třeba abstraktní vzory - nechte dětem volnou ruku... Já jsem to nechala jen na synkovi a i jeho náhodné čáry vypadají skvěle.

Když budete mít štěstí, třeba najdete zdroj písku, kde bude víc odstínů, pak můžete malovat lepidlem na etapy - vždy pro jeden odstín.

Nebo si na internetu můžete koupit sady barevných jemných písků pro pokročilejší tvoření 🙂

2. Sypání

Na lepidlový podklad nasypte trochu písku - děti můžou trénovat špetkový úchop, nebo mohou použít lžíci jako my.

S papírem trochu zahýbejte ze strany na stranu, aby se písek chytil na všech lepivých plochách a přebytečné množství sklepte pryč.

3. Hotovo

Na podkladu by měly nyní vyniknout motivy z jemného písku. Obrázek můžete doplnit další várkou lepidla a písku, nebo ho můžete domalovat vodovkami, pastelem apod. Nebo zkusit zkombinovat s jinými přírodninami.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.