Písková modelína

Pro všechny věkové kategorie

Když už jsme byli před pár dny u toho vaření modelíny, napadlo mě vytvořit si takovou vzpomínku na moře a taky umožnit synkovi, aby si "hrál na písku", i když je doma (třeba teď, když je nemocný). Kinetický písek na doma sice známe (o tom snad jindy), ale pro tentokrát jsme uvařili "peciální" modelínu - pískovou!

Budete potřebovat obdobné suroviny, jako na modelínu, navíc jen písek a třeba pár mořských potvor k tomu. 🙂

(Jo a nezapomeňte zapojit děti do výroby ;))

Co budeme potřebovat:

1 hrnek hladké mouky

1 hrnek jemného písku

1/4 hrnku soli

2 lžíce oleje

1 lžíce kypřícího prášku s vinným kamenem

1/2 hrnku horké vody

1. Sypké suroviny

Smíchejte sypké suroviny v míse nebo starém hrnci a dobře promíchejte.

2. "Těsto"

Přilejte 2 lžíce oleje a nakonec půl hrnku horké vody.

Dobře promíchejte a pak rukama propracujte v jednolitou hmotu. (Můžete vyzkoušet i povařit, jako u modelíny, my jsme si ale nechtěli ničit hrnce pískem a vroucí voda a následných pár minut hnětení v ruce taky stačilo.)

Pokud je "těsto" příliš mazlavé, můžete přidat ještě trochu mouky a soli a ještě jednou dobře propracovat. Pokud je naopak moc sypké, kápněte pár kapek vody navíc, prostě jako s těstem :).

3. Písková hmota

Výsledkem je hrubá, ale jednolitá hmota, ze které lze modelovat, tvarovat jí v rukách, krájet a vykrajovat a dobře se do ní dají dělat otisky.

Oproti klasické modelíně má specifickou strukturu, stimuluje hmat zase trochu jinak. Můžete si na ní hezky vysvětlit pojmy hrubý/ jemný. 🙂

4. Jako na pláži (nebo na písku?)

Dejte dětem různé předměty pro senzorickou hru - kamínky a mušle od moře, figurky, klacíky nebo jiné přírodniny k otiskování, modelování a zkoumání.

Doporučuju s ní pracovat na vyhrazené ploše - na podložce nebo v nízké krabici - přeci jen z ní občas nějaké to zrnko písku odpadne. Ale překvapivě méně, než bych čekala, takže za nás lepší, než kinetický písek 🙂

Skladujte podobně jako modelínu - nejlépe v uzavíratelné nádobě. A hezkou zábavu!

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba dílny pro děti i dospělé.