Pěnovo-sněhové malování

Pro všechny věkové kategorie

Tohle je dost legrace a hodí se přesně do těch dlouhých zimních dnů, kdy nám venku chybí pořádný sníh. Tak si pojďte vyzkoušet alespoň sněhově malovat.

Doma jsme si užili docela dost zábavy - 2,5 letý synek si docela vyhrál a pomoc potřeboval jen trochu. Doporučuju větší formát papíru a větší štětce. A asi budete muset brzy udělat další várku 🙂

Co budeme potřebovat:

tekuté lepidlo - třeba Herkules

pěna na holení

barevné papíry/čtvrtky

štětce

miska na míchání

nůžky

1. Výroba pěny

Na výrobu pěnové barvy budete potřebovat smíchat pěnu na holení s trochou tekutého lepidla. Měla by vám vzniknout směs, se kterou se vám bude dobře pracovat - neměla by se lepidlem příliš táhnout a neměla by být ani příliš pěnová. Zkoušejte, přidávejte, míchejte... U nás to bylo pěna: lepidlo cca 3:1.

Napoprvé jsme to s lepidlem trochu přehnali, a tak se výsledná pěna trochu víc táhla a dělala takové nitky, co jsou na obrázku vidět. Ale druhý pokus už byl lepší a pěna zůstala nadýchaná a pracovalo se s ní lépe.Také jsme už použili pěnu bílou a ne růžovou (kterou si synek původně vybral 🙂 )

2. Malování

Vzniklou pěnovou barvou malujte podle chuti a fantazie - zimní nebe, zasněžené krajinky, sněhuláky nebo sněhovou abstrakci.. Je to zábava, tak nechte děti si ten proces pořádně užít 🙂

Vyzkoušejte také různě barevné a kontrastní papíry jako podklad.

3. Detaily a doplňky

Na pěnu už se nedá moc malovat a kreslit - leda, až úplně seschne. Můžete jí ale na začátku procesu přibarvit temperami a mít tak pěnové různé barvy.

Nebo si vystřihejte z papíru kousky a do pěny je jednoduše lehce zatlačte.. Můžete použít i třpytky, korálky, semínka, malé větvičky apod. - mělo by to v pěně dobře držet i po zaschnutí.

4. Schnutí

Obrázek nechte dobře proschnout - pěna by vám měla cca do druhého dne postupně seschnout a ztvrdnout. Měla by zůstat vystouplá a nadýchaná, ale zároveň pevná, trochu pružná a už by neměla lepit.

Hezkou zábavu!

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.