Papírová modelovací hmota

Pro všechny věkové kategorie

Tohle je jeden prima nápad, jak využít papírové obaly na vajíčka, při němž si mimo jiné můžete názorně vysvětlit princip recyklace. Je to jednoduchá technika vhodná pro všechny věkové kategorie.

Pokud máte přebytek obalů od vajíček, jednoduše z nich vytvoříte papírovou hmotu, ze které můžete modelovat, podobně, jako s modelínou. Můžete vytvářet mističky, dělat jednoduché sošky, nebo si jen s dětmi "užít proces". 🙂

* Pokud se bojíte práce s platy z hygienických důvodů, našla jsem tipy, jak je dezinfikovat, jako například dát je na nějakou dobu do trouby na 100 stupňů nebo při práci přidat trochu octa do vody. Nebo samozřejmě můžete obdobně zpracovat i jiný starý papír - např. karton z krabic, roliček od toaletního papíru, staré výkresy a papíry... Jen u nich bude lepší určitě použít mixér na vytvoření hladké směsi.

Co budeme potřebovat:

papírové plato od vajec nebo jiný odpadový papír

několik nádob

lepidlo - můžete použít domácí z mouky a vody nebo třeba Herkules

barvy, štětce

igelit nebo potravinářská folie, pokud chcete dělat misky

sůl, případně ocet

voda

mixér

1. Kousky

Papírové plato nebo odpadový papír natrháme na co nejmenší kousky. Dáme do větší misky a zalejeme vodou tak, aby byly všechny kousky ponořené.

Necháme nasáknout - čím déle, tím lépe. My jsme chtěli mít hotovo co nejdříve, tak jsme nechali asi jen 15 minut.

2. Mixování

Nasáklou směs dobře rozmělněte rukama. Dobře vám k tomu poslouží mixér, ale není to nezbytné. Důležité je, aby směs byla co nejhladší, bez větších kousků a aby se vlákna co nejvíce uvolnila.

3. Ždímání

Z hmoty vyždímejte všechnu vodu. Můžete rukama nebo použít sítko.

4. Příměsi

Do misky k papírovým hrudkách nalijte lepidlo. Můžete si vyrobit domácí z mouky a vody, jako my, nebo použít tekuté lepidlo typu Herkules. Místo části vody můžete dát lžíci octa jako dezinfekci. Nebo jako my přidat pár lžic soli, která má konzervační a dezinfekční účinky.

Směs dobře promíchejte. Měla by mít konzistenci jako hustší těsto. Pokud je řidší, vymačkejte přebytečnou tekutinu.

5. Modelování

Hmotu ještě jednou dobře propracujte rukama a můžete z ní modelovat a tvarovat ji podobně jako hlínu nebo modelínu.

Můžete udělat jednoduchou misku jako "odlitek" - do misky dejte igelit nebo potravinovou folii na vystlání a pak vtlačujte kousky hmoty do požadovaného tvaru a velikosti. Díky igelitu se vám výrobek nepřichytí k misce a dobře se bude vyndavat.

Výrobky nechte na teplém a větraném místě dobře proschnout.

6. Dekorování

Dostatečně vysušené výrobky (nejlépe do druhého dne nebo i déle) můžete obarvit temperovými nebo akrylovými barvami.

Synek s pomocí odměrek vyrobil dvě mističky a pak "upekl nějaké koláče". 🙂 Hezkou zábavu.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity.