Ozdoby z citrusové kůry

Pro všechny věkové kategorie

Venku je nevlídně, synek stále chrchlá, a tak se snažíme zpříjemnit si dny doma a ladit se vánočně..

Během odpoledne - při svačině - jsme si vyrobili vánoční řetěz na okno.. Je teď období pomerančů a mandarinek, tak si schovejte a zkuste tohle jednoduché, "eko-recy" voňavé předvánoční tvoření.

Co budeme potřebovat:

pomeranč, mandarinku nebo jiný citrus

bobkový list nebo jiné suché listy, kůru nebo koření

vánoční vykrajovátka

provázek

větší jehlu - ideálně dětskou

1. Vykrajování

Oloupejte citrusy tak, aby vám zbyly co největší kousky kůry. Pak vezměte vykrajovátka a vytvářejte tvary.

Aktivita je to velmi jednoduchá a zvládnete ji i s těmi nejmladšími. Jen jim možná trochu pomozte svojí silou - někdy je kůra silnější a jde vykrajovat hůř. Můžete zkusit i stříhat nůžkami nebo s těmi nejmladšími kůru jen tak natrhat (to je bude taky bavit 🙂 )

(Náš synek si na pomoc přizval i traktor a zabavil se navíc i vozením "materiálu" : ) ).

2. Navlékání

Před časem jsem koupila plastové dětské jehly, že se budou hodit na všechny ty navlíkací aktivity, co Atelier v lese má k tématu podzim a zima.. a nakonec jsme je použili až teď na navlíkání kůry.

Trošku jsem synkovi pomáhala, střídavě jsme propichovali a vytahovali jehlu a prokládali to ještě listy eukalyptu a bobkového listu.

Hotový řetěz jsme si pověsili na okno v kuchyni, kde kůra postupně sesychá a pěkně voní.

3. Variace

Tvary můžete nechat volně uschnout a použít je jako dekoraci třeba na věnec, nebo před usušením udělat dírku brčkem a zavěsit pak stužkou na stromeček. U větších tvarů doporučuju lehce zatížit třeba pod prkénkem, aby se kůra moc kroutila a zůstala pěkně rovná (ale nechat dýchat, vám nezplesnivěla).

Hezkou a voňavou adventní zábavu. <3

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.