Nový rok - ohlédnutí i vize

Pro všechny věkové kategorie

Leden je dobré období na to se na chvíli zastavit, ohlédnout za uplynulým rokem a třeba i na to, vytvořit si vizi toho začínajícího.

Já si každý rok rád dělám "vision board" - takovou vizuální koláž s přáním a vizí pro nastávající rok. Letos jsem ale chtěla se synkem i nějak vizuálně a kreativně uzavřít ten uplynulý rok.. A tak přináším pár tipů, jak můžete s dětmi - ale i sami - využít tohle období k tvůrčímu zastavení spojenému s tímto přechodným obdobím...

Co budeme potřebovat:

obrázkové časopisy nebo jiné obrázky k vystřižení a nalepení, případně fotky

nůžky

lepidlo

pastelky, fixy...

1. Ohlédnutí

Jako první si udělejte klidnou chvilku, sami - nebo s dětmi - se zkuste ohlédnout za uplynulým rokem, můžete si každý zkusit vybavit svoje nejhezčí nebo nejsilnější zážitky. Povídejte si, sdílejte, vzpomínejte - i to je důležitá část!

Podle toho, co ze sdílení vyplyne si buď vytiskněte fotky, nebo můžete hledat méně konkrétní a symboličtější obrázky v časopisech. Hledejte, trhejte nebo stříhejte a střádejte na hromádku. Použít můžete i hesla, vytvářet nápisy..

Když budete mít pocit, že už máte vybraných motivů dostatek, vezměte si dostatečně velkou čtvrtku nebo papír a zkuste si na něj všechny obrázky poskládat tak, aby se vám to líbilo. Znovu můžete sdílet, debatovat, společně selektovat, přeskupovat... Až budete spokojení s výsledkem, začněte teprve lepit.

Výslednou koláž můžete společně pojmenovat, podepsat, dokreslit obrázky nebo doplnit hesly.

2. Kreslený rok

Jako ohlédnutí si můžete uplynulý rok nakreslit - jako kruh nebo linii a zakreslit do každého měsíce nebo úseku, co důležitého se ve vašem životě událo, nebo co si chcete pamatovat. /Můžete si na pomoc vzít diář nebo projít fotky v mobilu 🙂 ) Nemusíte se kreslení bát - stačí symboly.. nebo můžete některé části dolepit i hotovým obrázkem z časopisu.

3. Vize nebo předsevzetí

Existuje typ koláže, kterému se říká "Vision board" nebo chcet-li nástěnka vizí.. Jde koláž z obrázků, které reprezentují vaše sny, vize a přání pro další rok. Už tím, že se nad tímto tématem zastavíte a věnujete mu svou pozornost, si některé věci zvědomíte a můžete s nimi pracovat. Hotovou koláž si můžete vylepit na viditelné místo, abyste si svoje přání či předsevzetí připomínali.

Podobnou koláž si můžete udělat i s dětmi - můžete si povídat o tom, co byste chtěli v příštím roce zažít, zlepšit, naučit se, poznat... Hledejte obrázky nebo slova v časopisech, nebo si svoje přání nekreslete. Uvidíte, jestli se vám splní 🙂

4. Co zanechat minulosti

Přání a vize by se měly formulovat pozitivně, ale někdy je potřeba se také odstřinout od toho nedobrého. Jestli je něco, co byste raději nechali minulosti nebo dělali jinak, tak si napište nebo nakreslete to, co si s sebou do nového roku už brát nechcete a pak to roztrhejte, spalte nebo hoďte do vody... Je to symbolický úkon, který může být ozdravný pro nás dospělé, ale i pro děti.

PF 2022

Přeji vám všem krásný, kreativní a spokojený rok 2022! Ať se vám splní všechny vize i přání a jdete po dobré cestě.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.