(Nejen) vánoční tvoření s dřívky

Pro všechny věkové kategorie

Už celkem dávno jsme koupili pytlík barevných i dřevěných špachtlí a během podzimu jsme s nimi zkoušeli různé aktivity.. o tom snad časem, ale teď bych ráda inspirovala k zimně-vánočnímu tvoření. Třeba se něco bude hodit k dekoraci nebo jako dáreček pro blízké či kamarády na poslední chvíli.

Koupit se dají dřívka více velikostí - menší, co bývají v nanucích a pak větší, co známe od lékařů. Můžete si koupit už barvená, nebo v přírodním provedení, která se na tvoření hodí víc.

Co budeme potřebovat:

dřívka / dřevěné špachtle - vyrábí se ve více velikostech, přírodní nebo už barvené

fixy (doporučuji permanentní fixy nebo třeba "decor pen" od Centropenu, které dobře drží na různém povrchu včetně dřeva).

barvy - tempery / akrylové / třpytky... samolepky...

lepidlo - Herkules, nebo tavná pistole

provázky, vlny, bavlnky...

1. Sněhové vločky

Tři špachtle uprostřed slepíme - herkulesem, nebo tavnou pistolí a ozdobíme podle vkusu a možností. Vyzkoušet můžete fixy, tempery, třpytky nebo třeba inkoust a zmizík...

Když barvy zaschnou, připevněte lepidlem očko z drátku nebo šňůrku a můžete si je pověsit třeba na stromek nebo i venku na větev.

2. Stromek

Na vytvoření stromku si buď můžete vzít menší špachtle (velikosti na nanuk), nebo použijte větší dřívka. V každém případě si vytvořte několik velikostí - zkraťte si je na menší kousky - zkuste na to vzít ostřejší nůžky. Použít můžete už barvené, nebo si obarvit přírodní.

Jako základ použijte jednu velkou - bude tvořit kmen - a na ní lepidlem nebo pistolí lepte větve. Dozdobit můžete samolepkami, bambulkami, nebo třeba knoflíky...

3. Hvězda

Správným složením špachtlí přes sebe můžete vytvořit i pěti nebo šesticípé hvězdy. Můžete si je snadno pomalovat nebo je použít jako obrys a za pomoci barevného (ideálně průhledného) papíru je podlepit. Krásně se budou vyjímat na okně proti světlu.

4. Panenka

Přírodní špachtle se krásně hodí k pomalování a velmi jednoduše si s nimi můžete vytvořit panenky nebo loutky. Stačí dolepit vlnu nebo bavlnky jako vlasy a s pomocí barev nebo zbytků látky dotvořit oblečení. Každá bude originální.

Použít je navíc můžete i třeba na povídání si o pocitech.

5. Záložka

Podobně jako panenky můžete jednotlivá dřívka ozdobit jako záložky do knížky. Krásný drobný dárek pro rodinu nebo kamarády.

6. Rámeček

Když slepíte dřívka do čtverce, vznikne vám jednoduchý dřevěný rámeček, který si můžete dozdobit podle vkusu a sladit ho třeba s obrázkem nebo fotkou. Takový doplněk ozdobí každý pokojíček a určitě potěší nejednu babičku..

7. Letadlo

Pro našeho milovníka dopravních prostředků je tohle jednoduchý způsob, jak si skoro sám vyrobit letadlo. Ideální je mít k tomu větší kolíček na prádlo a obě velikosti dřívek - určitě byste si ale vystačili i s menší variantou.

Ozdobte si barevně dřívka (jedno nebo dvě, podle toho, jestli chcete jedno nebo dvouplošník 🙂 ) a kolíček. Na zadní křidélka doporučuju zkrátit délku dřívka (nám to šlo ustřihnout nůžkami).

Přilepte všechna křídla a křidélka, nechte dobře zaschnout a případně ještě dozdobte - fixami, nebo třeba samolepkami.

Pokud jste dobře lepili, výsledek je překvapivě pevný a odolný i na hraní menších dětí. Navíc si můžou trénovat jemnou motoriku, když budou chtít "zaparkovat" kolíčkem na různých místech. 🙂

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její tipy a aktivity.