Morana a Líto

Pro všechny věkové kategorie

Dnešní tip se vrací do historie a tradic, spojených s obdobím končící zimy a začátku jara. Moranu asi všichni známe, já vás chci ještě seznámit s Lítem, které je méně známé a podle mě se s Moranou pěkně doplňuje.

Na smrtnou neděli - poslední před Velikonoci - se dříve tradičně vynášela smrtka z vesnice. Jinak se jí také říkala Morana, Smrtholka, Morena nebo Mařena, někde měli i Mařáka 🙂 Byl to úkol hlavně pro dívky z vesnice - vynášela se z vesnice pryč a házela do vody. To proto, aby zmizela zima a s ní i všechno špatné, co se s ní pojilo. Morana není sama o sobě zlá, ale po dlouhé zimě si už všichni přejeme její konec - proto se odplavovala na vodě, někde dokonce i pálila.

Líto byl oproti tomu symbol jara - tradiční pentlemi a vajíčky ozdobená větev (může být s lístky, holá nebo dokonoce jehličnatá), se kterou se chodilo po vesnici, nebo se dávalo doma na stůl do vázy, aby se přivolalo jaro.

Říkalo se, že jaro nepřijde do té doby, dokud se Morana nevynese a neutopí. A letos je vidět, že zima má ještě pořád své slovo! Tak je čas tomu malým rituálem pomoct 🙂

Co budeme potřebovat:

větvičky, klacíky a jednu větší hezkou větev na Líto

pentle, stužky, fáborky...

provázek (přírodní)

látky

vejdumky = vyfouklá vajíčka nebo jiná dekorační vajíčka

můžete použít i barevné papírky, na které napíšete svoje přání nebo věci, se kterými se chcete rozloučit

1. Morana

Z klacků si vytvořte základ pro postavu smrtky - spojte dva klacky do kříže a omotejte přírodním provázkem. Na jednom konci udělejte hlavu, můžete použít šišku, kůru, látku, vycpaný pytel.. co budete mít po ruce. Dozdobte postavu - nejlépe pomocí přírodnin.

Zkuste si zavřít oči a představit si zimu a uplynulý rok, co bychom chtěli "pustit k vodě", zahodit, čeho se zbavit.. můžete si o tom popovídat a pak to napsat, nakreslit a pověsit Moraně na krk. Dřív se tam obvykle věšela vyfouknutá vejce jako korále. Myslete na to, že pokud jí budete házet do vody, měla by se časem v přírodě rozložit.

Můžete ji samozřejmě obléct do šatů, nebo použít zbytky látek, než ji ale pošlete po vodě, je vhodné ji svléct.. Říkat si při tom můžete třeba některou z tradičních povídaček: "Neseme Moranu na vrchu červenú, na spodku zelenú, pěknú, pěknú, pěkně přistrojenú" nebo "Smrt plave po vodě, nové léto k nám jede."

2. Líto

Líto bývala barevými pentlemi ozdobená větev, někde se používal vrcholek jehličnatého stromku, někde už zelenající se listnaté větve, tradičně jívy. Můžete si vybrat, co máte k dispozici, jen pečlivě vyberte takovou, abyste zbytečně neničili stromy a keře. My jsme proto vybrali zlomenou větev ze zahrady. Líto můžeme ozdobit vejci jako symbolem nového života a ověšet ho vzkazy, přáními toho, co bychom si na jaře nebo v tomto roce přáli.. Dřív se na něj věšely i svaté obrázky, my si ho ozdobili i peříčky a dali v něm domov naší sojce, co jsme dělali před rokem 🙂

S ozdobeným Lítem se chodívalo po vesnici, zpívaly se písničky a recitovaly se říkačky jako "Nesem léto zelený a vajíčka červený. Hody jsou, hody jdou, nesou léto před sebou." nebo "Líto, líto nesu, až se celá třesu. Ráno jsem nic nesnídala, protože jsem pospíchala, abych něco dostala." Nebo se postavilo do světnice na stůl, aby přišlo jaro do stavení.

3. Pouštění po vodě

Můžete jít pak ven a někde v přírodě Moranu pustit po vodě, nebo spálit. Líto si naopak hezky dozdobte a vystavte doma ve váze, nebo alespoň ozdobte stromek někde venku.

Přeji nám všem, abychom tu zimu už zahnali a brzy přivítali jaro. <3

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.