Monotypy a jejich typy 🙂

Pro všechny věkové kategorie

Monotyp je druh grafické techniky, která mě uchvátila a dost mě baví se všemi věkovými skupinami. Jedná se o tisk z plochy, která se nabarví, není ale potřeba žádný speciální materiál, ani rydla apod., jako u jiných grafických technik.

Stejně jako jiné grafické techniky je možné i monotyp otisknout vícekrát - každý kousek ale bude originál a nikdy nebudete mít víc stejných kousků.

Vyzkoušet můžete různé typy, podle toho, co máte doma za dostupný materiál, můžete ale také kombinovat a dělat soutisky více technik. My jich vyzkoušeli pár, tak níže najdete pár tipů.

Co budeme potřebovat:

Něco pevného, co poslouží jako matrice - ideál jsou silnější plastové desky, silnější igelit, alobal, nebo třeba pěnová guma (moosgumi - viz níže) nebo polystyrén.. vyzkoušet můžete i bublikovou folii nebo třeba pečící papír

barvy typu tempera, akryl nebo prstovky (vy vyzkoušeli i vodou ředitelné barvy na linoryt, které mám doma)

špejle, vatová tyčinka, tužka apod.. nebo stačí i prsty

papíry

štětce nebo houbička

hodit se může i lžíce, váleček nebo třeba stará kreditka

1. Podklad

Tohle je návod na takový základní a univerzální postup. Na vybraný podklad naneste barvu a štětcem, houbičkou, případně válečkem, naneste vrstvu barvy.

My použili plastové průhledné desky a syn použil trochu silnější štětec na rozmazání barvy po ploše.

Naneste barvy tak akorát, spíš míň.. a pracujte svižně, aby vám barva nezaschla a dala se otisknout. Kdyby bylo barvy příliš, při otiskování by se rozpila a nakreslené linky by se v ní mohly ztratit.

2. Kresba, linka

Do barevné plochy nakreslete linky vatovou tyčinkou, špejlí, zadní stranou štětce nebo třeba prstem.

Můžete linkami nakreslit konkrétní motivy nebo se pusťte do abstrakce. My si třeba představovali, jak bruslíme po zamrzlém rybníce. (Můžete si u toho i zavřít oči 🙂 )

3. Tisk

Když jste s motivem hotovi, obtiskněte motiv z folie na připravený papír. Pořádně přitlačte rukama. Spíš než přejíždění po folii je lepší jemný tisk shora, aby se vám barva do linek nevpila.

3. Otisk

Opatrně sundejte folii z papíru a radujte se ze svého prvního monotypu. 🙂

Další možnosti dotváření

4. Další vrstvy

Na folii můžete domalovat další motivy jinou barvou a vytisknout je na vytvořený podklad.

5. Dokreslení

Na podklad můžete po zachnutí malovat i přímo. Třeba zvířata nebo jejich stopy. 🙂

6. Bublinková folie

Vyzkoušejte i tisk bublinek z bublinkové folie. Vytvoří vám pěkný podklad pro experimentování nebo zajímavou druhou vrstvu.

7. Destička a struktura

Tenhle druh monotypu je zvlášť efektní a dá se použít vícekrát. Budete na něj potřebovat pěnovou gumu ("moosgummi"), nebo třeba polystyrenovou destičku (z termo krabičky nebo na kterou někde dávají v obchodech krájený sýr).

Do podkladu si špejlí nebo tužkou vyryjte motivy tak, aby byly vrypy dostatečně hluboké a nedostala se pak do nich barva. Záměrem je, aby se čáry a struktury, které vyryjete, neotiskly a zůstaly tak bílé. Tahle část je sama o sobě dost zábavná a relaxující (třeba takové dělání teček 🙂 )

Na destičku pak naneste barvu - teď se vám může hodit váleček. Nebo použijte houbičku či větší štětec.

Natřenou destičku obtiskněte na papír. Teď kromě rukou můžete využít i polévkovou lžíci - takhle se dají tisknout i profi umělecké grafiky. Přejíždějte kulatou částí lžíce po papíře pod rukou a nezapomeňte na žádný kousek.

Vzniknout by vám měl krásný otisk s bílými čárami či motivem.

Výhodou je, že destičku můžete opakovaně natírat a tisknout, můžete zkoušet různé barvy a jejich kombinace - třeba každou půlku nabarvit jinou barvou. 😉

8. Kreditka

Můžete také využít kreditku či jinou pevnou kartičku nebo pevný papír a vytvořit si tak improvizovanou špachtli. Tou můžete přes folii nebo igelit "rozmáznout" barevné skvrny, třeba jako duhu.

Tak kterou techniku zkusíte? Nebo si vymyslíte svojí? 🙂 (dejte nám vědět! 🙂 Hezké tvoření!

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.