Modelína 10x jinak

Pro všechny věkové kategorie

Od té doby, co jsme si uvařili naši první modelínu uplynulo už několik týdnů a pořád je to vděčná - téměř každodenní - aktivita. Za tu dobu už jsme vyzkoušeli různé vychytávky a doplňky, aby to nebylo jednotvárné.

Sepsala jsem 10 tipů, jak modelínové aktivity ozvláštnit nebo rozvinout a podpořit tak volnou dětskou hru a fantazii. Kromě zapojení oblíbených přírodnin nebo figurek jsme důkladně prošli i materiály v PDF knihovně a využili i je. Tak se nechte inspirovat...

Nově jsme uvařili modelínu v černé barvě a doplnili jsme i oranžovou.. na podzimní i halloweenské tvoření ideální 🙂 Hezkou zábavu!

1. Papírové doplňky (nejen na Halloween)

Pár kousků modelíny a navíc nastříhané kousíčky z barevného papíru (v našem případě tvrdého černého kartonu). Stačí připravit dost tvarů, jako jsou oči, nohy, křídla... a dítě už vymýšlí legrační obličeje (nejen) dýní, ale i různé příšerky... My se zatím drželi havěti - pavouků a netopýrů...

2. Extra přísady

S výrobou nové várky jsme trochu obměnili složení - tentokrát o podzimně laděné koření (v angličtině se nazývá "pumpkin spice", protože se používá do dýňového koláče) - základem je mletá skořice, hřebíček, zázvor a muškátový oříšek. Těsto přijemně voní a má trochu hrubší a přírodnější strukturu.

Navíc můžete přidat i jiné přísady pro dosažení odlišné struktury pro rozvoj smyslů - třeba drobné hvězdičky nebo třpytky - hodí se jako kouzelné ingredience pro nadcházející Halloween, nebo třeba rýži či tapiokové perly. Děti baví hmotu různě mačkat, krájet a hledat v ní kousky.

3. Semínka nebo luštěniny

Luštěniny a drobné kuchyňské suroviny nemusíte dávat jen do těsta - můžete je dětem nabídnout pro vytváření obrazců, obličejů nebo mandal. Ideálně se hodí různá semínka, fazolky, čočky, těstoviny apod.

Doporučuji je dát dětem bokem do různých mističek, aby si mohly prstíky dobře vybírat. Krásně si procvičí pinzetový úchop. Anebo jim nabídněte i samotnou pinzetu, ta je u nás teď hodně oblíbená. 🙂

4. Struktury

Dejte dětem k dispozici větší kus modelíny a nechte je, aby si vyzkoušely různé otisky - třeba listů, šišek a jiných přírodnin. Můžete jim je připravit do košíčku vedle pracovního místa, nebo je nechat, ať si předměty samy hledají ve svém okolí.

5. Nácvik krájení

Synek sice už nějakou dobu pomáhá v kuchyni, teď ale dostal svůj vlastní malý (a trochu víc ostrý) nožík. Modelína je ideální prostředek, jak si bezpečně nacvičit nejen krájení, ale i jiné kuchyňské činnosti.

Malé děti nenechávejte s nožem bez dozoru, dejte jim ale prostor a důvěru pro nácvik.

6. Přírodniny

Podzim se nabízí se sběrem přírodnin a jejich dalším využitím. Určitě zkuste zkombinovat i s modelínou - listy, kaštany nebo žaludy.. Ideální na výrobu veselých pavouků, motýlů, šneků, houbiček nebo žaludů.. a děti určitě vymyslí i další kombinace 🙂

Tip: Máme doma košíček s přírodninami, které často využíváme pro domácí hraní a teď je čas ho doplnit novými kousky. Budou se vám hodit i na další domácí aktivity.

7. Figurky

Ani naše oblíbené figurky nezůstaly modelíny ušetřeny - synek vytvořil krajinu s kameny, klacíky a kaštany a zabydlel je zvířaty a jejich stopami. V našem případě zábava na půlku dopoledne :).

K tvoření krajiny se dobře hodí i písková modelína, kterou jsme dělali před pár týdny. Má pěknou přírodní barvu i strukturu, i když je teď trochu mazlavější. Na krajinu ale nevadí :).

8. Písmena a slabiky

Atelier v lese má moc krásné materiály na učení se písmen. Můžete je zalaminované použít jako podložku a s dětmi zkoušet vyplňovat písmenka "žížalkami" modelíny. Starší si můžou vyzkoušet i psací písmo nebo trénovat dělení na slabiky. Materiály totiž obsahují i předtištěná slova, pod která se dobře vejdou kuličky, odpovídající počtu slabik.

9. (Před)matematické představy a číslice

Podobně jako s písmeny můžete pracovat s číslicemi. Jsou na to pěkné barevné materiály "Šablony čísla 1-10". Nejdřív nechte děti skládat odpovídající počet kuliček k obrázků, pak jim ukažte číslici a nechte je jí vymodelovat podle šablony.

Další možností je práce s kartičkami "Kdo má větší zásoby". S těmi se dá pracovat už s úplnými prcky. Ti můžou na každou zásobu (šišku, žalud apod.) umišťovat modelínovou kuličku. Počet do pěti/ šesti je pro ty nejmenší tak akorát. Starší pak můžou vymodelovat znamínko "větší, menší, rovná se" a umisťovat ho mezi kartičky.

10. Kostry

V PDF knihovně jsme našli i dva materiály na modelování kostry z dílny Ani-Muku. Jedna je dinosauří, jedna lidská a tvoření s oběma byla legrace a učení něčeho nového.

Je to spíš aktivita pro starší, ale bavilo i našeho dvouletého (princip pochopil, i když hlava Sauropoda je v našem případě dost legrační 🙂 )

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity.