Malování v dešti

Pro všechny věkové kategorie

Tvoření venku je fajn, baví nás trávit čas v přírodě, vyrábět v parku, na výletě, z přírodnin.. Pokud patříte i vy mezi ty, kteří "nejsou z cukru" a nebojíte se být venku i deštivých dnech, můžete s námi v dešti i tvořit. Anebo se jen inspirovat a místo deště použít rozprašovač 🙂

Co budeme potřebovat:

čtvrtky nebo papíry

práškové potravinářské barvy

přírodniny (budou se hodit i kvůli zatížení)

pokud nebude pršet, můžete zkusit rozprašovač, kapátko nebo třeba stříkat kartáčkem na zuby 😉

(tác nebo jiná podložka)

1. Podklad

Čtvrtku si zatižte pár kamínky nebo přírodninami, co máte po ruce. Můžete si z nich vytvořit nějaký motiv.

My jsme čtvrtku dali na plastový tác, aby se nám pak dobře přenášela pod střechu.

2. Sypání

Na podklad nasypte práškové potravinářské barvy. Doporučuju sypat někde v suchu, pod deštníkem nebo alespoň stromem, aby se vám papírové pytlíčky nerozmočily v ruce 🙂

3. Déšť

Celý obrázek teď už bez obav nechte na dešti a pozorujte, jak kapky dělají svojí práci.

Pokud zrovna neprší, můžete využít rozprašovač nebo něco jiného, co vám kapky vytvoří 🙂

Tahle část je tak trochu magická. Je fascinující pozorovat, jak se prášek proměňuje na barevné skvrny. Doporučuju ale čtvrtku ve správný čas odnést pod střechu anebo zakrýt, aby se úplně nepromáčela. Pokud jste navíc z přírodnin vytvářeli tvary, pak je třeba vody jen tak akorát, aby se barva příliš nerozpila a tvary zůstaly zřetelné.

4. Schnutí

Po působení vody vás čeká fáze schnutí. Ideální, počkat si na chvíli slunka, nebo pod střechou nechat dosušit. Zatížení se vám ještě bude hodit..

Sundejte přírodniny a ještě můžete obrázek dotvořit (třeba tuší) nebo použít jako podklad pro další tvoření. Z mramorovaného papíru můžete taky vystřihovat tvary, vytvářet koláže, obalit si sešit..

Přeju vám, ať vám tohle barevné tvoření trochu rozjasní deštivé dny a zkrátí čekání na jarní slunko. 🙂

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.