Malování přírodními barvami

Pro všechny věkové kategorie

Už jsme tady měli kreslení přírodninami, teď si zkusíme namíchat svoje barvy za pomoci přírody a potravin a malovat.

Zapojte děti do samotného procesu výroby barvy, budou vám vděčné! 🙂 Míchaní "lektvarů" je oblíbená dětská činnost a může být stejně kreativní, jako samotné malování.

Co budeme potřebovat:

barvicí potraviny a rostliny: zkuste třeba kávu, silný černý čaj, kurkumu, červenou mletou papriku, odvar z cibulových slupek, červenou řepu... všechny zmíněné odstíny budou na škále hnědo-oranžovo-červené. Zelené odstíny získáte třeba odvarem ze špenátu nebo zkombinujte s kreslením listy nebo stonky rostlin. Modré odstíny jsou hůř dosažitelné, ale zkusit můžete třeba červené zelí nebo borůvky - měla by vám vzniknout modro-fialová. A černou můžete získat z uhlíků - (viz předchozí příspěvek) nebopoužít tuš - viz konec příspěvku.

nádobky na barvy

štětce (můžete si je taky zkusit vyrobit - ze dřívek, listů/ peříček/ jehličnatých větývek..) nebo zkusit kreslit samotným dřívkem (můžete ho zašpičatit jako tužku)

čtvrtky

1. Rozmíchání barev

Do předem připravených nádobek si rozmíchejte barvy. Je dobré je rozmíchávat v teplé vodě, některé je ještě lepší přímo povařit - třeba cibuli, zelí nebo špenát (tam s dětmi opatrně).

Můžete si namíchat i barvy z více surovin, to bude děti dost bavit a určitě rády vymyslí vlastní odstíny 🙂

Když budete mít připravené barvy v nádobkách, doporučuju si ze všeho nejdřív vytvořit "vzorníček", abyste věděli, jaké odstíny jste si vytvořili. Případně můžete ještě přidat suroviny, aby byly barvy sytější (vždycky ale budou takové bledší a pastelové).

2. Malování

Za pomoci štětců nebo dřívek malujte. Motivy jsou na vás, ale nabízí se malovat také venku a zkusit zachytit třeba přírodu kolem, stromy. rostliny apod... Doporučuju začít většími plochami a až pak přejít k detailům.

3. Detaily

Na větší plochy můžete po zaschnutí doplnit druhou vrstvu (bude výraznější a tmavší) nebo detaily - špičkou dřívek, kouskem řepy, listem nebo uhíkem.

Můžete se zaměřit na strukturu předmětů, kůru stromů, žilkování listů, srst zvířat apod

4. Kombinace s tuší

Další variantou je vytvoření podkladu z přírodních barev a pak zapouštění tuše a kreslení detailů. Je to zábavné a efektní - zkoušeli jsme se staršími dětmi.

Je v tom trocha náhody a nekontrolovatelnosti a když dáte dětem volnou ruku, budou rády experimentovat. Zastávám názor, že proces je důležitější, než výsledek, tak se nebojte dát dětem svobodu... <3

Hezkou zábavu a přírodním barvám zdar!

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.