Kuličko-malování

Pro všechny věkové kategorie

Podzim je tradiční období pro hraní kuliček. Já jsem se moc těšila, až synek vyroste natolik, že se nebudu bát mu dát kuličky do ruky a riskovat, že je spolkne nebo někam strčí. Tak jsme je letos poprvé vytáhli ven a už jsme si párkrát byli venku zacvrnkat. 🙂

Když už jsme je dnes měli s sebou, vzala jsem navíc ještě papírovou krabici, pár papírů a barvy a vyzkoušeli jsme si barevné expresivní malování. Je to snadné a efektní, trénuje to koordinaci i motoriku a baví to i úplně malé děti (těm můžete dát raději malý balonek. 😉 )

Tvořit můžete samozřejmě i doma, určitě ale zkuste i venkovní verzi, když bude vhodné počasí. Barvy podzimu k tvoření venku krásně inspirují!

Co budeme potřebovat:

krabice

papíry nebo čtvrtky

barvy (tempery / prstové)

skleněné kuličky (nebo malý balonek / kulatý kaštan apod. 😉 )

1. Cákání

Na dno krabice vložte papír a nechte děti nakapat nebo nacákat na něj barvy. Určitě vyzkoušejte barev víc, ať si užijou jejich mnohobarevné stopy a mísení.

2. Koulení

Do krabice vhoďte kuličku (jednu nebo více) a pohybem krabice ji rozpohybujte tak, aby vytvářela barevné cestičky.

Můžete zkusit malovat různé obrazce, snažit se nabrat konkrétní barvu, koulet jen v prostředku apod.

Až budete mít pocit, že je papír dostatečně zaplněný a výsledný obrázek se vám bude zdát hotový, můžete vyměnit papír za další a začít od znova.. Většinou totiž u jednoho obrázku nezůstane 🙂 Hezkou zábavu!

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba výtvarné dílny nebo online tvoření.