Křídová barva

Pro všechny věkové kategorie

Křídy jsou vděčná zábava na ven, zvlášť teď v létě.. Aby to ale nebyla nuda, rozhodli jsme se pro malou obměnu. A navíc jsme zrecyklovali spoustu křídových "špačků" 🙂

Co budeme potřebovat:

křídy - nejlépe jejich zbytky

struhadlo, paličku nebo kladívko, aby se křídy daly roztlouct

nádobky na vody - kelímky, lahvičky od sprejů apod..

šablonky nebo papírovou lepicí pásku na vytvoření kontur

štětce

vodu

pokud nemáte křídy:

potravinářské barvy

škrob

Recyklace zbytků

Pokud máte jako my spoustu malých kousíčků a zbytků různých kříd, se kterými se už špatně kreslí, můžete je jednoduše přetvořit na křídovou barvu a využít je do poslední molekuly 🙂

Původně jsem myslela, že budeme zbytky strouhat, ale přiznám se, že větší zábava byla je roztloukat starou paličkou na maso. Ve výsledku jsem synka nemohla od té paličky odtrhnout - hledal další a další kousky, co by mohl proměnit na prach a zabavil se na půl odpoledne 🙂

Takže... nějakým vhodným způsobem rozmělněte zbytečky kříd na co nejjemnější prášek a pak ho ve vhodné nádobce (plechovce, kelímku, paletě..) jednoduše smíchejte s vodou. Tak a máte hotovo. Zvládne to i dítě samo 🙂

Pokud křídy nemáte, nebo si je nechcete ničit

Křídě podobná (a navíc jedlá!) barva se dá taky jednoduše vyrobit z potravinářského barviva a pár lžic škrobu.

Na cca deci vody jsem použila asi dvě lžíce škorbu a jen špetku barvy, aby šla při nejbližším dešti smýt. Pokud chcete trvalejší a sytější barvu, můžete použít barviva víc.

1. Natírání

Křídovou barvu můžete jednoduše natírat štětcem na chodníky a jiné plochy. V tomhle případě vůbec nevadí větší kousky nerozmělněné křídy. Během chvilky barva zaschne a vytvoří hezkou jednolitou vrstvu a malé hrudky by neměly vadit.

2. Sprejování

Anebo můžete použít lahvičky od sprejů a rozprašovačů a a vytvořit si barvu ve spreji. V tomto případě doporučuju dbát na to, aby byla použitá křída na co nejjemnější prášek, aby se vám neucpávala trubička v lahvičce. Proto se nám na to osvědčila spíš barva ze škrobu, který je lépe rozpustný.

3. Šablonky

Hezký a jednoduchý způsob, jak využít barvy, je vyrobit si (nebo použít již hotové) šablonky. Ty můžete vybarvit jak sprejem, tak štětcem, nebo třeba houbičkou.

Všechny techniky můžete i kombinovat, experimentovat... Myslete na to, že i příprava a proces jsou pro dítě důležité a nechte jim volnou ruku 🙂 Hezkou zábavu!

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.