Kreslení rostlinami

Pro všechny věkové kategorie

Když je venku jen trochu pěkně, tvořte v přírodě s tím, co máte kolem.

Chlorofyl, karoten, xanthofyl.. dětem to zní to jako kouzelné zaklínadlo, ale za těmito názvy se skrývají nejčastější rostlinná barviva... a my si můžeme vyzkoušet, že opravdu barví! Nabízím dvě možnosti, jak to otestovat!

Starším děti můžete navíc vyprávět o roli chlorofylu ve fotosyntéze a významu kyslíku pro živé organismy. Přeci jen je to vlastně takové malé kouzlo 🙂

Co budeme potřebovat:

papíry nebo čtvrtky

listy, lístky, kvítky různých barev

lžička / kladívko / kámen 🙂

1. Kreslení

Papíry si položte na tvrdší podklad a jednoduše kreslete tím, co jste si nasbírali. 🙂

Listy doporučuji smotat do takové pevnější ruličky a kreslit s ní - bude se vám lépe držet. Vyzkoušejte různě barevné kvítky, třeba vás překvapí, jakou stopu zanechávají.

2. Tisk

Druhou možností je vyzkoušet si otisk listů a kvítků přímo na papír. Rozložte si nasbírané listy na papír a přikryjte druhým papírem.

3. Otisknutí

Papíry pevně držte a tlakem je otiskněte. Je třeba narušit rostlinné buňky dostatečným tlakem, takže doporučuji přejet papíry lžičkou, jako když jsme tisknuli papírotisk.

Vyzkoušet můžete i variantu s kladívkem - ta bude děti bavit, ale výsledek nemusí být tak přesný.
(My jsme místo kladiva dokonce použili kámen, ale nebylo to úplně ono - člověk nemá takový cit a rostliny se obtisknou jen zčásti).

2. Zrcadlení

Ujistěte se, že máte otisknuty všechny části rostlinek. Papíry od sebe oddělte a unavené lístyk vyhoďte zpátky do přírody.

Kvítky a lístky byste měli mít otisknuté na obou papírech.

5. Hotovo

Obě techniky můžete kombinovat neco ještě dokreslit podle fantazie. Nám se líbily takhle a plánujeme si udělat rostlinné záložky 🙂

Hezkou zábavu!

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.