Proutky a klacíky

Pro všechny věkové kategorie

Trávíme teď hodně času venku. Na jaře se u rodičů na zahradě zastřihovaly stromky a různé větve se teď nevyužité povalují na hromadě a čekají na spálení. Přitom úplně volají po dalším využití.

Třeba to máte podobně, tak nabízím pár nápadů, co s proutky a klacíky můžete vytvořit a jak s jejich pomocí třeba také vzdělávat.

Co budeme potřebovat:

větévky, proutky a klacíky různých velikostí

zahradní nůžky

provázky, bavlnky, zbytky vlny...

nůžky

1. Věnečky

Pružné proutky se dají krásně kroutit a motat dokola a vy si tak můžete vytvořit polotovary třeba pro jarní věnec nebo pro lapač snů (návod přímo na něj někdy příště 🙂 ).

Já mám takhle několik "korpusů", které v průběhu roku zdobím a využívám je i na adventní věnec. ​

Stačí zkombinovat pár drůhů a barev proutků a máte krásný základ, který stačí doplnit listy, šiškami, nebo třeba břečťanem a máte peknou dekoraci třeba na dveře. ​

2. Tkaný obrázek z přírodnin

Když si vyrobíte z klacíků rámeček, můžete v něm pomocí provázků vytvořit jednoduchou osnovu, do které můžete s dětmi "vetkávat" nejrůznější přírodiny a rostliny (ideální jsou dlouhé trávy, větévky, plevel po vypletí záhonků.. 🙂 )

Je to dobré cvičení na jemnou motoriku i na přemýšlení - musíte střídat provlékání pod a nad osnovou. Když si to tkhle navcičíte venku, můžete pak zkusit utkat si něco doma i ze z kousků vlny. A to už bude hračka 🙂

3. 3D ozdoby

Z klacíků a bavlnek si můžete vytvořit jednoduché ozdoby - hvězdičky, trojúhelníky nebo pyramidky. Tvary můžete omotávat a vyplétat barevnými bavlnkami nebo zbytky vlny.

Zavěste je do zahrady nebo za okno a třeba si na nich udělají bidýlko ptáčci 🙂

4. Počítací klacíky

Z pevných rovných proutků si můžete nastříhat stejné klacíky jako kolíčky na počítání. Můžete si je zabalit do pytlíčku s počítat s nimi v přírodě nebo na cestách.

Můžete vyzkoušet a procvičovat i psaní římských číslic se školáky.

5. Abeceda

S kolíčky můžete také trénovat abecedu nebo geometrické tvary.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.