Hromničky

Pro všechny věkové kategorie

Hromnice (2. 2.) jsou den v roce, který byl pro naše předky velmi důležitý: ukončoval Vánoční období (sklízel se betlém nebo i stromek) a otvíral dveře přicházejícímu jaru (stejně jako pohanský Imbolc). Pranostiky (kterých se prý k tomuto svátku váže kolem čtyřiceti!) poukazují na to, jak se lidé k tomuto svátku vztahovali, jak netrpělivě vyhlíželi, jaké bude počasí v tento den a odvozovali od něho úspěšnou úrodu i délku zimy.

Tradičně se tento den pojil se světlem - ať už symbolicky v postavě Ježíše, nebo s prodlužováním dní. Spojován je ale hlavně s hromem a bleskem, neboť se v tento den chodilo do kostela nechat si posvětit malé svíce - hromničky. Ty se pak při bouřkách doma v oknech zapalovaly na ochranu proti blesku.

Myslím, že tento den je hezké si tyto smyboly připomínat, zvláště s dětmi. Nabízím pár způsobů, jak si doma svíčky vyrobit a ozdobit a dál tematicky tvořit.

Co budeme potřebovat:

hotová svíčka/ vosk v plátech/ staré svíčky

knoty

zavařovací sklenice a hrnec

voskovky

vykrajovátka

voskový papír

sklenice

korálek nebo matička

Dlouhé klasické svíčky

Takhle nějak jsem poprvé vyráběla svíčku jako dítě někde ve skanzenu. Dá se ale i doma, i když je to trochu zkouška trpělivosti 🙂

Ve vyšší zavařovací sklenici rozehřejte vosk ve vodní lázni. Můžete na to dobře využít staré svíčky nebo zbytky vosku od Vánoc..

Odstřihněte si delší kus knotu tak, aby sahal na dno sklenice. Na dolní konec přivažte korálek nebo něco těžšího jako závažíčko.

Do rozehřátého vosku namáčejte knot, vyndejte a vždy chvíli počkejte, než vrstva zaschne. Opakujte dokud nemáte tolik vrstev, kolik si přejete (jak tlustou svíčku chcete). Kdybyste namáčeli příliš rychle za sebou, nebo nechali knot ve vosku moc dlouho, vrstvy by se neuchytily a rozpustily by se.

S trochou opatrnosti to zvládnou i ti nejmenší, nevýhodou u nich je jejich netrpělivost, protože to trochu déle trvá. Ale můžete se střídat 🙂 zase je na tom pěkně k vysvětlení, jak se takové svíčky dřív vyráběly a děti to fascinuje.

Nahoře by vám měl zůstat kousek knotu na pozdější zapálení a dolní kus se závažíčkem odstřihněte a začistěte.

Svíčku nechte na rovné ploše vychladnout a můžete ji pak ještě dál zdobit (viz další tipy níže).

Medové svíčky

Tohle je asi nejjednodušší a nejbezpečnější způsob výroby svíček, který zvládnou i ty nejmenší děti.

Dají se koupit voskové pláty včelího vosku, někdy v sadách i barevné. Uřízněte si potřebný čtverec/ obdélník a ustřihněte si o něco delší knot.

Trochu si zahřejte plát vosku mezi rukama, aby byl poddajnější a nelámal se. Pomalu rolujte knot dovnitř a lehce přitlačte, aby dobře držel uvnitř. Pokračujte s dalšími závity až do konce plátu.

Zdobení hotové svíčky

Pokud máte doma pěknou jednobarevnou svíčku a chcete si ji ozdobit jako hromničku, dobře vám poslouží obyčejné voskovky.

Jednoduše si rozehřejte konec voskovky na plamínkem (jiné) svíčky a kapičkami ozdobte. Můžete použít i barevný vosk a špendlík, jako se zdobí kraslice. Pro menší děti je tohle ale úplně dostačující 🙂 Jen pozor na plamínek, takže rozhodně pracovat "pod dozorem"!

Zdobení vykrajovanými tvary

Pokud máte kousky barevného medového plátu, je nejjednodušší vykrajovat přímo z něho vykrajovátky tvary a lehkým přimáčknutím jimi zdobit hotovou svíčku. Můžete si tvary i nastříhat staršími nůžkami.

Pokud nemáte medový plát, můžete si z kousku rozehřátého vosku, barvy z voskovek a pečícího papíru vyrobit svůj plát. Stačí rozehřát vosk, obarvit si ho zbytky voskovek a v tenké vrstvě nalít na pečící papír. Dokud je vosk ještě vláčný a vlažný, můžete ho vykrajovat a stříhat a "lepit" na svíčku. Stačí lehce přimačknout a tvary budou držet. 🙂

Recyklovaná svíčka ve skle

Jestli máte po Vánocích voskových zbytků a kousků hodně, nebo vám zbylo po namáčení, najděte si pěknou sklenici a vyrobte svíčku ve skle. My takhle zrecyklovali jednu starou z Ikey, a ještě jsme jí dali novou barvu 🙂

Ustřihněte si dostatečně dlouhý knot, dolů dejte korálek nebo zrecyklujte plíšek z čajovek. Je dobré ho případně ještě dole zakápnout trochou vosku, aby nevyplaval.

Nahoře si navažte konec kolem špejle a pomalu vlijte rozehřátý vosk. My ho zužitkovali do poslední kapky, tak se nám knot trochu přilepil, ale "hladina" ještě trochu klesne, tak nebojte..

Horní část knotu pak ustřihněte. A sklenici si případně můžete ještě domalovat barvami nebo fixami na sklo, aby byla "hromničková". 🙂

Voskové malování

Pokud vám ještě kousky vosku zbyly, nebo máte po ruce voskovky, můžete si tematicky vyzkoušet klasické malování s voskovým podkladem.

Stačí pokreslit čtvrtku voskem nebo voskovými pastely - třeba zrovna na téma bouře, blesky, zimní a jarní počasí... a pak přetřít vodovkami. Děti tuhle techniku milují a to kouzlo, kdy voskovky "vykouknou" z podkladu, neomrzí ani ty starší 🙂

My takhle kreslili blesky už před rokem s rok a půl starým synem a musím říct, že na ta rozmáchlá batolecí gesta je ta bouřka ideál 🙂

Tak si užijte Hromice, přeju pěkné tvoření a krásné jaro bez hromů a blesků! 🙂

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.