Herní světy

Pro všechny věkové kategorie

Začal nový školní rok, podzim a s nimi ruku v ruce i období nemocí... Synek vydržel ve školce dva týdny a pak na deset dní lehl. Hračky už má okoukané, pohádky mu nechci pouštět celý den, a tak jsme spolu vytvořili herní prostředí, které je nové a ve kterém se už sám zabaví.

Syn si rád hraje s traktory a zvířátky na hracím koberci. Ten už ho ale také přestává bavit, a tak jsme společně nakreslili dva velké "obrazy" (farmu a zoo), které může obměňovat doplňky a hračkami a sám si na nich volně hrát.

Ideální je, když zapojíte děti do samotné výroby - s úplně malými dětmi možná výsledek nebude úplně dokonalý, ale i tak to zkuste. Alespoň je zapojte do procesu vymýšlení... 😉

Co budeme potřebovat:

velký karton, čtvrtku nebo flipchartový papír

pastelky, voskovky..

oblíbené drobné hračky, figurky, auta, zvířata...

přírodniny

1. Vytvořte prostředí

Vymyslete, jaké herní prostředí chcete společně vyrobit. Může to být opuštěný ostrov, les, město, farma, zoologická nebo třeba podmořský svět. Vycházejte z nápadů a zájmů dětí.

Rozložte si papír na zem, abyste mohli kreslit ze všech stran a zkuste papír zaplnit jako mapu. Zapojte (všechny) děti - je to dobrý trénink na spolupráci a komunikaci pro všechny zúčastněné. 🙂

2. Doplňky

Nabídněte dětem přírodniny na doplnění (kamínky, klacíky, dřevíčka..) a dostatek figurek, kostek, zvířat či dopravních prostředků na hraní, aby se herní pole "zabydlelo".

3. Nechte je hrát

Teď už jen dopřejte dětem dost času, aby si v nově vytvořeném světě mohly dostatečně dlouho pohrát - jezdit auty, krmit zvířata nebo vymýšlet příběhy a hrát divadlo s figurkami.

Podle potřeby se může plán ještě v průběhu hry průběžně doplňovat a dokreslovat. Mám zkušenost, že to baví i starší děti, které jsou schopné vymýšlet celé příběhy.

Když se vám svět okouká, jednoduše ho srolujete nebo na druhou stranu můžete vytvořit jiný 🙂

Hezkou zábavu <3

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity. Třeba výtvarné dílny nebo online tvoření.