Těsta na ozdoby

Pro všechny věkové kategorie

Synka moc baví pomáhat v kuchyni, míchat těsto, vykrajovat i jinak tvořit. Proto jsme si v rámci vánočního ladění vyrobili ozdoby z těsta, které vydrží a dá se ještě dál dotvářet.

Vyzkoušeli jsme a porovnali dvě těsta - "studený porcelán" a "slané těsto". Oba recepty jsou snadné a jejich využití je obdobné. A hodí se i pro malé - výsledky jsou v obou případech super!

Vyberte si to svoje, nebo vyzkoušejte obojí! Suroviny máte určitě doma! 🙂

Studený porcelán - budeme potřebovat:

hrnek jedlé sody

1/2 hrnku kukuřičného škrobu

3/4 hrnku vody

nepřilnavá pánev a vařečka

vykrajovátka

něco na otiskávání struktury - krajka, větvičky, tiskátka...

1. Míchání

Smíchejte - v míse, nebo rovnou na teflonové pánvi - sypké suroviny - 2:1 soda a škrob. Přilívejte vodu a míchejte, dokud vám nevznikne hladká směs.

(V této fázi ještě případně můžete přisypat potravinářské barvivo - nám se ale líbí ta krásně bílá porcelánová čistota).

2. Vaření

Směs zahřejte na nepřilnavé pánvi a na mírném plameni pomalu míchejte. Za pár minut vám směs zhoustne a začne se odlepovat od pánve, pokračujte, dokud nebude hmota pevná. Měla by být strukturou podobná moduritu.

Sundejte z plotny a nechte trochu vystydnout. Pak ještě za tepla hmotu pořádně propracujte rukama, aby byla pěkně kompaktní a hladká.

3. Vykrajování

Hmotu vyválejte na prkénku na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte tvary. Můžete je válečkem přejet přes krajku, hrubou látku nebo otiskovat přírodniny. Krásně se vám obtiskne struktura.

Pokud chcete tvary použít jako ozdoby na pověšení, teď je čas udělat i dírky.

4. Schnutí

Tuhle hmotu nechte uschnout pěkně pomalu na vzduchu. Když byste chtěli schnutí uspíšit v troubě, hrozí, že by vám tvary popraskaly.

Taky doporučuju jednotlivé kousky občas opatrně otočit, aby se vám nezkroutily a schly rovnoměrně.

5. Dotváření

Tvary ze studeného porcelánu jsou krásně bílé, je na nich dobře vidět struktura, ale jsou trochu křehké. Hodí se k dekoraci v interiéru, třeba na věnci, na větvičkách nebo na stromku. Hmota je krásně hebká a jemná a moc dobře se s ní pracuje.

Na slané těsto budeme potřebovat:

hrnek hladké mouky

1/2 hrnku soli

1/2 hrnku vody

vykrajovátka

barvy (akrylové, prstové...)

1. Těsto

Tohle těsto je opravdu snadné a není zapotřebí ho vařit, takže práci s ním děti zvládnou od začátku do konce 🙂

V míse rozpusťte sůl ve vodě a pak postupně přidávejte mouku. Míchejte, dokud vám nevznikne jednolité a hladké těsto.

Těsto na pomoučeném vále dobře propracujte a nechte chvilku odpočinout.

Rozválejte ho, vykrajujte tvary nebo můžete třeba otisknout dětskou ruku.

2. Pečení

Tvary pak přeneste na pečícím papírem vyložený plech. Pečte v mírně vyhřáté troubě na cca 100 - 120 stupňů asi dvě hodiny. Případně nechte v teple dosušit.

3. Zdobení

Tohle těsto je po upečení pevnější, drží v něm dobře otisky špejlí i rukou, je trochu nažloutlé a dá se dobře zdobit a malovat barvami - akrylovými, temperovými nebo třeba prstovými.

My jsme vyzkoušeli všechny typy a přidali i třpytkové lepidlo, aby měli medvědi třpytivou srst jako od sněhu 🙂

Doufám, že i vás tohle těsto nadchne svou jednoduchostí a možnostmi dalšího dotváření

S oběma těsty se pracovalo skvěle, jsou dobře tvárná, netrhají se. "Porcelánové" je o dost světlejší a takové slavnostnější. Slané těsto je zase jednoduché na přípravu i zpracování a po upečení je i odolnější.

Za vyzkoušení stojí obě, můžete si udělat to, na které máte zrovna náladu a suroviny 🙂 Každopádně hezkou adventní zábavu! <3

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.