Domácí (voňavá) modelína

Pro všechny věkové kategorie

Už i u nás došlo na modelínu. Syn se do ní zamiloval na návštěvě u sestřenic a pořád by do ní ďobal a koulel kuličky.

Sestřenky měly kupovanou od Play-Doh (jejíž vůně mi ale přijde příliš syntetická), a protože jsme už pár dní doma s kašlem, rozhodli jsme se, že si modelínu vyrobíme svojí a ještě voňavou podle naší představy. A výsledek je překvapivě té Play-Doh dost podobný, jen líp voní. 🙂

Uvedené suroviny jsou v zásadě všechny poživatelné, výsledná hmota je ale hodně slaná, takže by měla děti od pojídání trochu odradit. 🙂

Co budeme potřebovat:

1 hrnek hladké mouky

1/4 hrnku soli

1 lžíce kypřícího prášku (s vinným kamenem)

1 - 2 lžíce oleje

potravinářské barvy

3/4 hrnku (horké) vody

případně kvalitní esenciální olejíček
(my použili 2 kapky tangerinky, která je uklidňující a vhodná i pro děti). S olejíčky ale POZOR, některé se na kůži nebo pro děti nehodí, tak se předem ujistěte, zda jste vybrali vhodný.

1. Sypké suroviny

Do mísy nasypeme všechny sypké suroviny.

Dobře promíchejte lžící nebo vařečkou.

Přidejte 1 - 2 lžíce rostlinného oleje (do kterého můžete kápnout kapku vonného olejíčku).

2. Voda

Do směsi nalijte 3/4 hrnku vody, do které si rozmíchejte potravinářské barvivo - ve vodě se lépe rozpustí. Nebo přikápněte pár kapek gelového barviva. Pokud vám s výrobou pomáhají děti, voda může být vlažná. Pokud použijete horkou, bude proces o trochu rychlejší.

3. Vaření

Směs dobře zamíchejte a přeneste na nepřilnavou pánev. Míchejte jako řídké těsto, dokud nezačne houstnout a odlepovat se od pánve.

Jde to velmi rychle - za pár minut by vám měla vzniknout hutná jednolitá hmota.

4. Hnětení

"Těsto" vyjměte z pánve a nechte chvíli na talířku/ prkénku vychladnout a pak ještě dobře propracujte v rukách.

Z uvedeného množstvé vám vznikne hrouda cca do dospělé dlaně. Množství můžete případně rozdělit a do každé části vmíchat jinou barvu. My jsme si udělali zatím dvě plné dávky v podzimních barvách. ​

5. Skladování

Modelína by vám měla vydržet pár týdnů hezky vláčná - doporučuju ji skladovat v krabičce s víkem nebo v uzavíratelném sáčku. Množství soli i vinného kamene by mělo zamezit jejímu kazení. Neskladujte jí ale vlhkou nebo špinavou - mohla by se rychleji kazit nebo plesnivět.

Pokud vám kousky ztvrdnou, můžete je dobrým propracováním znovu oživit. Zkuste si na ruce kápnout pár kapek oleje a hmotu dobře prohníst - mělo by jí to vrátit vláčnost a kompaktnost.

5. Zábava

A teď už hurá do akce... vyzkoušejte válení, krájení, vykrajování formičkami, modelování, hru s figurkami nebo "mazlení", jak synek říká koulení kuliček v dlaních :).

Hezkou (nejen podzimní) zábavu.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba dílny pro děti i dospělé.