Byla jedna kukla...

Pro všechny věkové kategorie

...a ta kukla pukla... určitě tuhle básničku znáte vy i vaše děti. Nás inspirovala k pokračování motýlího tvoření a vyrobili jsme si nejen kuklu, ale i housenku.

Co budeme potřebovat:

ponožky nebo silonky

nůžky

špejle

bavlnky, provázek nebo vlna

něco na vycpání - kousky látek, další ponožky, vata, vlna, molitan...

knoflíky, bambulky apod. na dozdobení

lepidlo nebo tavná pistole

Ponožky

Taky vám pračka žere ponožky? Nebo máte doma Lichožrouty? Tohle tvoření je ideální přesně na to, abyste dali nový smysl právě těmhle osiřelým ponožkám. Případně na něj můžete využít (barevné) silonky, které byste třeba kvůli puštěnému oku jinak taky vyhodili.

Budete potřebovat minimálně ponožky dvě - jednu na housenku a jednu na kuklu. Já jsem navíc zužitkovala i pár dalších na vycpání housenky 🙂

My jsme použili dvě stejně vzorované dětské, ale každou jinou.. Pokud nemáte vzorované, nevadí, možná ještě líp - můžete si vzor namalovat sami třeba fixami.

1. Housenka

Ponožku vycpěte dalšími ponožkami, vatou, nebo kouskami látek a naplňte ji tak, aby byla dost dlouhá a pevná zároveň.

Zkuste vycpávat tak, aby byla vycpaná rovnoměrně, neměla moc hrboly a byla pevná, ale poddajná.

Konec můžete zavázat provázkem, nebo otvor šikovně zašít. My nakonec použili tavnou pistoli i na otvor, ale není to úplně ono, protože se pak nepovedlo lepidlo schovat.

2. Zdobení

Housence můžete udělat "faldíky" a články pomocí provázku nebo bavlnky. V našem případě jsme využili žlutou vlnu a její konce jsme použili jako "chlupy", takže jsme jí omotali několikrát a schválně konce nechali delší.

Každý určitě vymyslíte svojí podobu housenky - můžete dolepit oči, tykadla, chlupy nebo bambulky, jako my.. Nebo jí oči a pusu domalovat, stejně jako další vzory na tělě.

3. Kukla

Ponožku využijeme i v případě kukly. K tomuhle tvoření mě inspirovala jedna starší kniha pro ZUŠky, kde děti pomocí silonek a špejlí vytvářely prostorové objekty. A právě tyhle pichlavé tvary mi připomněly některé typy kukel.

4. Špejle a špičky

Je to trochu otázka cviku, ale je to zábava! Do ponožky prostě postupně vkládáte kousky špejlí - kratší napříč, křížem, zprava doleva, delší od špičky k otvoru.. Za chvíli už to začne dostávat tvar a vy můžete doplňovat tam, kde ještě chcete vylepšit tvar, napnout nějaký kousek a vytvořit další hrot.

5. Špejle a špičky

Pokračujte, dokud nebudete mít požadovaný tvar a velikost. Otvor buď můžete zavázat, zašít, nebo nechat otevřený.

* jako bonus můžete zkusit dovnitř nasypat třeba trošku rýže nebo hrášek a otvor zavřít - špejle a volné kousky vytvoří obdobu "dešťové hole" a vaše kukla "ožije" :).

6. Hotovo 🙂

Kuklu můžete ještě dozdobit nebo si někam zavěsit. A máte hotovo 🙂

Tip

Jako tip na závěr jen ukázka pár materiálů pro nejmenší (které zrovna my máme doma), nad kterými si můžete k tématu povídat.

Ateliér v lese a Ani-Muk mají v PDF knohovně několik krásných materiálů o hmyzu, my zatím stáhli jen motýlí puzzle. Pipasik má celou sadu na proměny hmyzu a obojživelníků. A pak máme dvě super knížky - Tuze hladová housenka je u nás top už skoro rok 🙂 a v Havětníku si můžete číst nejen o Běláskovi, ale i o jiné havěti.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.