Kovoví brouci

Pro všechny věkové kategorie

Na minulé téma havěti plynule navážeme a vytvoříme si brouky (ale samozřejmě můžete stejnou techniku použít na jakékoliv jiné téma - třeba auta nebo dinosaury). Používat budeme karton, na kterém zase trochu jinak využijeme jeho možnosti vrstvení.

Nabízíme dvě možnosti, jak si brouky vytvořit - v jedné využijeme vlastnosti alobalu, který se pěkně leskne a může nám vytvořit efekt lesklých krovek. Vzniklý brouk bude vypadat trochu jako by byl tepaný z kovu.

Co budeme potřebovat:

karton

nůžky nebo řezák

tužka

barvy (nejlépe barevná tuš nebo tempery)

štětce

alobal

lepidlo

1. Zrod brouka

Z kartonu si vystříhejte jednotlivé části brouka - můžete si na tom pěkně ukázat, z jakých částí se skládá.

Nakreslete a vystřihněte si také všechny detaily - puntíky, pruhy, chlupaté nohy...

A nezapomeňte, že brouk má - stejně jako všechen ostatní hmyz - šest nohou.

2. Lepení

Poskládejte brouka a nalepte mu jednotlivé detaily na krovky a hlavu. Detaily můžete trochu přehnat oproti reálu, aby vynikly. Třeba oči. 🙂

3. Lepení nohou

Některé části budete lepit nahoru - třeba detaily na krovkách, ale některé je lepší lepit zespoda - jako třeba nohy a tykadla.

(Přiznám se, že nohy jsme udělali jen chroustovi, ruměnici jsme udělali se synkem jednodušší bez nožek).

4. Kovová vrstva

Slepeného brouka shora namažte dobře lepidlem a nalepte na něj vrstvu alobalu. Dobře ho přitlačte na všechny detaily a opatrně uhlaďte prsty. Dávejte pozor, aby se vám neprotrhl.

Přebytečný alobal odstřihněte asi 1 - 1,5 cm od okraje a zespoda ho přilepte lepidlem.

5. Barvení

Nyní si vezměte barvy a brouka vymalujte. Můžete se inspirovat přírodou, nebo si zahrát na kouzelníka a vytvořit vlastní druh. My udělali mojí oblíbenou ruměnici pospolnou, tak to s výběrem barvy bylo jednoduché. 🙂

Dobře se na to hodí tuš, která se na alobal dobře chytá a nesmývá se. Když barva trochu zaschne, můžete jí trochu setřít a vznikne vám taková jakoby patina.

6. Další možnost barvení

Další možností je malovat rovnou na karton bez alobalové vrstvy. Tato možnost se hodí v případě, že chcete nechat více vyniknout některé detaily. Také pokud používáte vlnitý karton, můžete ho jen zlehka nabarvit, aby vynikla jeho struktura.

My jsme si takhle barevnou tuší dozdobili chrousta, ale použít můžete třeba i tempery nebo fixy.

Ano, uznávám, že mě ta chroustí ponrava z minulého tvoření inspirovala.. Asi jim uděláme rodinku 🙂

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačku a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.