Barvy (nejen podzimu)

Pro všechny věkové kategorie

Jak na učení barev..

Barevný podzim se u nás dost nabízel k poznávání a trénování barev. Sepsala jsem proto pár tipů, jak s dětmi tohle téma (nejen na podzim) rozvíjet.

Miminka zpočátku rozlišují jen kontrasty - černou a bílou a teprve postupně se u nich rozvíjí barevná citlivost. Děti jsou prý schopny vnímat celé spektrum barev před prvním rokem života, ale je pro ně zatím těžké jednotlivé barvy rozlišit, natož pojmenovat. Barevně zaměřené aktivity můžete proto s dětmi zkoušet zhruba od roka a půl. Mezi tipy ale najdete i takové, které barevnou citlivost rozvíjejí u mnohem starších dětí, tak se nechte inspirovat...

Pojmenování

Začněte pozvolna a přirozeně. Je vhodné začít pojmenováváním běžných předmětů ve vašem okolí a začít s jednou nebo dvěma barvami. Třeba: "to je žlutý bagr" nebo "to je modré triko".

Já jsem začala se žlutou, červenou a modrou - to je modré auto, žlutá pampeliška.. Pak jsem přešla k samotným barvám, které jsem definovala podle toho, co dobře znal a co je obecně platné ("žlutá jako sluníčko", "modrá jako naše auto", "oranžová jako oheň"..). Od malička jsme se synkem znakovali, takže záhy začal barvy označovat znakem pro oheň nebo citoslovcem pro auto. Netvrdím, že je to správný postup, u nás to bylo ale takové přirozené a synek začal velmi brzy barvy poznávat, rozlišovat i sám pojmenovávat.

Krásně a přirozeně se to samozřejmě trénuje s barvami při tvoření 🙂

Třídění

Barevné třídění tříbí citlivost a učí děti tomu nejdůležitějšímu, vnímat odlišnost. Nemusí ještě umět barvy pojmenovat, důležité je, že vnímají jejich rozdílnost.

Na to se hodí všechny aktivity na přiřazování stejných barev k sobě. Je dobré začít s pár barvami a s předměty, které děti znají. U nás byly oblíbené barevné kolíčky, knoflíky, duplo kostky, bambulky.. Stačí přiřazovat na barevné papíry, do kelímků nebo různých přihrádek.

Hledání

V další fázi můžete zkusit dítě poprosit, aby vám podalo předmět určité barvy. Zase můžete začít jen se dvěma barvami - například "podej mi červenou pastelku", když má na výběr červenou a modrou. Třídění a hledání můžete přirozeně procvičovat v každodenním fungování a teprve až po delší době, kdy je už dítě verbálně zralé, zkusit otázku "jakou má barvu?".

Tady jsem sepsala deset nápadů a aktivit, co fungovaly a bavily nás.. a baví stále 🙂 Třeba bude něco inspirativní i pro vás... <3

1. Kontrastní karty

Začít můžete s krásnými velkými barevnými Kontrastními kartami od Ateliéru v lese, které dobře stimulují zrak od miminkovského věku. Kolem roku až roku a půl už můžete pojmenovat základní barvy. Barvy na kartičkách jsou čisté, jednoznačné a s jednoduchými obrázky k zapamatování...

2. Třídění na milion způsobů

Třídit a přiřazovat k sobě stejné barvy je u nás vyzkoušeno opravdu na mnoho způsobů. Začněte s pár předměty a barvami, které jste si již pojmenovali a pomalu rozšiřujte barevnou škálu.

Třídit můžete různé malé předměty, korálky, kostky nebo třeba barevné těstoviny. (Aspoň při tom v klidu můžete uvařit 🙂 ).

U nás jsou oblíbené i plastové "kamínky" v sytých základních barvách, které se dobře drží v ruce a hezky se s nimi pracuje i těm nejmenším. Teď jsem je znovu vybalila venku spolu s barevnými kartičkami vzorků barev. 🙂

2. Barevný kruh - Duhová zvířata

Úžasnou a jednoduchou aktivitu, kterou často nosím i s sebou ven, je barevný kruh s duhovými zvířaty od Atelieru v lese. Nejdřív jsme přiřazovali zvířátka, hračky a pak už jsme nosili kruh s sebou ven a hledali barvy kolem sebe - na jaře v přírodě, u moře a teď na podzim taky!

3. Barevný kruh jako "kolo štěstí"

Když trochu upgradujete duhové kolo výše, můžete si snadno zahrát různé hry na hledání barev. Začít můžete pojmenováním a pokračovat pak hledáním příslušného barevného předmětu (třeba z připraveného výběru v košíku). Anebo brát s sebou ven a udělat si pořádnou "běhačku" za barvou.

Kruh jsem uprostřed propíchla a vložila do něj ze zalaminovaného odstřižku a kovové sponky otočnou "ručičku". Můžete použít knoflík, sponku nebo bezpečně zahnutý připínáček.

4. Duhová zvířata - kolíčkové karty

Naše oblíbená aktivita už od necelých dvou let.. Kromě barev procvičujete i jemnou motoriku.

Pro starší a pokročilé je tam pak pár karet zaměřených na míchání barev (o tom ale zas někdy jindy 🙂 ).

5. Najdi něco...

Z dílny Ateliéru v lese jsou i skvělé kartičky, které mimo jiné obsahují i úkoly na hledání podle barev. Připravit si můžete třeba koš plný barevných předmětů, anebo nechat děti hledat barevné věci kolem sebe. A starším to můžete za pomoci dalších kartiček ztížit.

6. Škály

Vždycky mě uspokojovalo seřazovat pastelky podle barev a koukat na špulky nití v galanterii srovnané podle odstínů.

Montessori přístup se snaží v dětech tříbit mimo jiné právě i citlivost pro barevné odstíny. Podzim je na to vhodný - vždyť dokáže na jednom stromě vytvářet krásné škály. Zkuste si seřadit barevné listí jako duhu, hledejte odpovídající odstín na vzorníku... Anebo to zkuste s pastelkami nebo třeba špulkami :).

7. Vzorníky

V každém hobby marketu najdete barevné vzorníčky k nátěrovým barvám, které nám mohou pomoci vytvořit pomůcky na trénování barevné citlivosti. Venku jsme hledali k listům odpovídající odstín ze vzorníku anebo doma přiřazovali barevné kolíčky a kolečka k proužkům.

7. Kolíčky

Výše zmíněné vzorníky můžete doplnit o dřevěné kolíčky, na které si můžete (třeba oboustrannou páskou) jednoduše nalepit barevné proužky nebo kolečka. Děti pak přiřazují kolíčky k barvám a odstínům a procvičují si zase i jemnou motoriku.

8. Vybarvování tvarů

Při kreslení a malování můžete dětem nakreslit barevné tvary a nechat je vybarvovat. My jsme si obkreslili pár podzimních listů, ale můžete použít svoje oblíbené hračky, kostky nebo třeba trénovat tvary s novými materiály od Ateliéru v lese...

9. Samolepky

U nás jsou samolepky poslední dobou hodně oblíbené. Nejen tématické s různými tvary, ale stačí i obyčejná kolečka z papírnictví.

Tak jsme si nakreslili barevná kolečka a synek pak nalepoval. Začněte s pár základními barvami a postupně rozšiřujte nabídku...Můžete pak upgradovat i o různé velikosti nebo tvary.

Seženete i tématické samolepkové knížky nebo sešitky, my si ale raději vyrábíme svoje:)

10. Knížky

V neposlední řadě existuje spousta knih zaměřených na barvy, tak určitě nějakou pořiďte... Společný čas nad knížkou bude přínosný v mnoha ohledech.

Naše oblíbená je třeba od Erica Carlea - Kam to koukáš, medvěde? Jeho knihy jsou hezky ilustrované, jsou dost originální a mají vtip. 🙂

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.