Na vlnách vlny: filcované žaludy

od 6 let

Z podzimních procházek s dětmi jste si možná domů přinesli kloboučky od žaludů. Můžete je využít a vyplnit je vlnou. Barevné filcované žaludy mohou být krásnou dekorací. Děti si jich mohou nafilcovat plný košíček.

Co budeme potřebovat k filcování:

filcovací jehla

ovčí vlna česaná - mix barev

molitanová podložka k filcování

Co je dále třeba:

kloboučky od žaludů, extistují různé druhy, hledejte:-)

tavná pistole

1. Příprava

Odeberte část vlny v jedné barvě nebo i více barev.

2. Filcování kuličky

Připravený kousek vlny začněte na podložce filcovat neboli propichovat jehlou (jeden vpich vedle druhého). Díky speciální filcovací jehle se vlákna vlny propletou. Tím se vlna plstí, spojuje. U propichování jehlou filcovaný kousek vždy po určité době otáčejte tak, abyste postupně získali tvar kuličky a taky, abyste ho nepřifilcovali k podložce.

3. Dokončení kuličky

Pokud se Vám zdá kulička příliš malá, můžete ji obalit další vlnou a pokračovat ve filcování. Výsledná kulička by měla být docela tvrdá. Na úplné dokončení použijte jemnou filcovací jehlu. Pracujte s citem, jemně a pozorně, aby se nezlomila jehla a abyste se nepíchli do prstu.

4. Vlepení do kloboučku žaludu

Nejtěžší je odhadnout velikost, aby dobře pasovala do kloboučku. My jsme to vyřešily tak, že jsme si obstaraly hned dvě velikosti kloboučků. J Do kloboučků vlepte kuličky tavnou pistolí, aby tam dobře držely.

A je hotovo! Přejeme příjemné "vlnění".  

Tento příspěvek pro Vás připravily Gábina Rieger a Zuzka Špitzerová, lektorky rukodělného kroužku při Soukromé základní škole a mateřské škole Adélce.