5 tipů na podzimní tvoření venku

Pro všechny věkové kategorie

Když teď chodíme ven, nikdy se nevracíme domů s prázdnou... dnes jsme ale s sebou vzali pár věcí navíc, co nám čas venku zpestřily.

Když si totiž podzimní úlovky uchováte jinak, nemusíte si je pak všechny nosit domů, ale památka na ně zůstane 🙂

Krabice na poklady

Základem na dnešní výlet se stala papírová krabička, kam jsme si všechny zajímavosti ukládali a při tvoření z ní brali potřebný materiál. Taková přírodninová paleta 🙂

Můžete si jí zvenku ozdobit, polepit, pokreslit a budete mít alespoň všechny přírodniny pohromadě.

1. Frotáž

Vezměte s sebou ven pár papírů a voskovky či pastely a nechte děti přenášet zajímavé struktury přírodnin na papír. Klasika jsou listy, ale určitě zkuste i kůru, kameny nebo třeba šišky (a co teprve struktura lavičky nebo chodníku v parku 😉 ).

2. Tiskání

Klasické barvení a otiskování listů doma temperou zkuste tentokrát obměnit razítkovacími barevnými polštářky a vzít je s sebou ven. Vyzkoušejte, jaký otisk budou mít různé listy, kůra nebo podzimní plody - co takhle tečky z jeřabin nebo půlky jablíček?

3. Otisky v hlíně

Hlína je pro děti parádní materiál a hodí se nejen na modelování, ale krásně nám zachová i strukturu při otiskování. Skvělá je samotvrdnoucí hmota, která navíc po čase vyschne a vám tak otisk zůstane jako krásná přírodní dekorace (můžete si do placky klacíkem udělat dírku a doma si ji pověsit).

Zkuste otisknout listy, šišky, bukvice, klacíky, kůru nebo různé podzimní plody.

4. Mističky nejen na přírodniny

Když budete mít s sebou venku kus hlíny na otisky, můžete si vyzkoušet udělat z ní mističky a otisknout do nich různé struktury.

Můžete do nich nasbírat přírodniny nebo do nich doma dávat jiné poklady.

5. Obrazy v přírodě

Když budete mít dost nasbíraných listů a přírodnin a pěkné rovné místo v přírodě na tvoření, můžete se pustit do pořádného obrazu.

Na zemi si pomocí klacíků nebo provázku můžete vymezit rám a uvnitř něho vytvořit obrázek za pomoci barevných listů, plodů, kamínků a jiných přírodnin. Můžete nechat dětem volnou ruku nebo třeba starším dětem nabídnout jako možnost vytvořit kopii nějakého slavného obrazu. Uvidíte, jak si s tím kreativně poradí 🙂

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba výtvarné dílny i online tvoření.