11 podzimních aktivit s listy

Pro všechny věkové kategorie

Přiznám se, že na přechod z léta do podzimu se vždycky hrozně netěším. Pak mě ale úplně pohltí ty barvy a já si uvědomím, jak je tohle období krásné a co všechno nám může nabídnout!

Podzim přirozeně inspiruje k tvoření a aktivitám venku i doma a listy jsou takovým základem. Jsou všude, jsou pestrobarevné a různě tvarované a je dobré v dětech skrze ně pěstovat všímavost k přírodě i rozvíjet fantazii.

Sepsala jsem vám proto svých oblíbených a vyzkoušených 11 (protože je listopad.. 🙂 ) tipů na tvoření a aktivity s barevnými listy, které byste měli během podzimu určitě vyzkoušet.

Krásné barevné tvoření přeju! <3

1. Tisk

Klasika, která se neomrzí a která je ideální pro malé prcky na seznamování s barvami a tvořením vůbec.

Vytvořte barevné otisky za pomoci štětce, válečku nebo houbičky a tempery nebo prstových barev. Vyzkoušejte různé barvy i jejich kombinace, tisknout můžete do různých tvarů, vytvářet postavy, květiny, mandaly...

2. Frotáž

Taky taková klasika, ale nesmí na podzim chybět. 🙂 Vhodná pro malé i velké, základem je správné držení voskovky "naplacato".

Můžete si vzít pár voskovek a kus papíru s sebou na procházku, nebo frotážovat v klidu doma. Obojí má něco do sebe...

Tip: Nejen na frotáže se vám - hlavně pro ty menší - budou hodit trojúhelníkové voskovky. Dobře se drží a "placatě" se s nimi kreslí skoro samo 🙂

3. Otisk do modelíny

Jak jste si asi všimli, modelínou žijeme už pár týdnů, tak ani v kombinaci s listy nesmí chybět 🙂

Připravte si větší kus modelíny, pár zajímavých lístků a nechte děti zkoumat, jakou mají žilnatinu (doporučuju žilkami dolů, lépe se otisknou). Použít můžete i váleček na těsto.

Vyzkoušet můžete i samotvrdnoucí hmotu a pár otisků si nechat a pověsit.

4. Vybarvování (nejen) podle kontur

Vezměte si fixy a nechte děti vybarvit žilnatinu podle jejich fantazie. Můžete si na tom nacvičit přesnost při vybarvování podle kontur a nepřetahování. Vymyslet můžete i různé vzory nebo velké listy jednoduše použít místo malířského plátna.

Tip: Hlavně pro starší doporučuju permanenntní fixy Decor pen od Centropenu na různé povrchy - pěkně drží, nerozmazávají se a jsou krásně výrazné. Jen pozor na oblečení a jiné povrchy, aby barva nebyla i tam, kde ji nechcete...

5. Koláže a dokreslování

Najděte si pár zajímavých různobarevných listů a poskládejte si podzimní skřítky nebo zvířata. Použít můžete vylisované listy nebo ty čerstvé a vylisovat až hotový obrázek. Déle vám pak vydrží.

Lepit stačí klasicjým tyčinkovým lepidlem a k dokreslení jsou ideální fixy, pastelky, nebo můžete použít barevné papíry.

6. Siluety

Vyberte si zajímavě tvarovaný list, položte si ho doprostřed papíru a postupně ho obkreslujte zvětšujícími se obrysy. Vnímejte různost tvarů.

Můžete použít pastelky, barevné fixy, nebo se staršími dětmi černou tuš. Pohrajte si s mezerami mezi linkami, jejich zhušťováním a roztahováním můžete vytvářet graficky zajímavé obrázky.

List si můžete doprostřed nalepit, nebo po něm zanechat volné bílé pole.

7. Symetrické dokreslování

Najděte si pár pěkných a zajímavě tvarovaných listů a podél řapíku je rozpulte (odtržením nebo odstřihnutím). Pak domalujte chybějící polovinu za pomoci voskovek, pastelek nebo třeba suchých pastelů.

Můžete si u toho povídat o osové souměrnosti i nepravidelnosti přírody 🙂

Tuhle aktivitu jsem si nechala pro sebe - synek je na to ještě prtě.. ale úplně mě to pohltilo a strávila jsem s listy a pastelkami pěkný večer.. tak se nebojte tvořit i vy, třeba vás to taky chytne. 🙂

8. Symetrické stříhání

Na téma symetrie a osová souměrnost ještě jedna drobná aktivitka na procvičení stříhání. Přeložte si papír (ideálně barevný) napůl a pak zkuste vystřihnout polovinu listu. Když papír rozevřete, měli byste mít svůj originální tvar.

Tenhle úkol se hodí v návaznosti na ten předchozí, děti si uvědomí, jak osová souměrnost funguje a měly by dospět k tomu, že pochopí, že mají stříhat jen polovinu listu.

Hotový list pak můžete společně dotvořit detaily nebo vybarvit, ozdobit s nimi větévku, pověsit si je do prostoru nebo na okno.

9. Lampička

Krásná podzimní dekorace a jednoduché tvoření na dlouhé podzimní večery - zvládnou i ti nejmenší! K zapotřebí jen sklenice, pár zajímavých barevných listů a lepidlo (stačí v tyčince).

Poslední dva tipy sice nejsou výtvarné, dětské smysly a dovednosti ale rozvíjí taky! Mám je otestované na synovi a bavily! 🙂

10. "Věšení prádla"

Nechte děti rozvěsit pár zajímavých listů na šňůru jako prádlo - třeba venku na zahradě nebo v parku. Stačí si vzít do kapsy pár kolíčků a kus provázku.

11. Seřazování

Zkuste s dětmi seřadit barevné listy podle odstínů nebo podle velikosti.

Ideální zábava na ven při sběru zajímavých listů a přírodnin nebo na doma před samotným tvořením.

Blog o tvoření vymýšlí, dělá a píše Kateřina Košťálová, kterou najdete na fb jako Ku.kačka a kde najdete i jiné její aktivity, třeba online tvoření.